Muzika
0

Klavirski recital Marcina Dominika Głucha u Bošnjačkom institutu

Klix.ba
Klavirski recital jednog od najpoznatijih poljskih pijanista Marcina Dominika Głucha bit će održan u četvrtak, 21. februara u 19.30 sati u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adila Zulfikarpašića. Koncert organizuje Javna ustanova "Sarajevo art" u saradnji sa Ambasadom Republike Poljske u Bosni i Hercegovini.

Marcin Dominik Głuch je pijanista, dirigent, antropolog kulture i kompozitor. Rođen je 1973. godine u Varšavi. Studirao je horalnu dirigenturu, klavir, te kompoziciju na Muzičkoj akademiji Fryderyk Chopin u Varšavi.

Od 1997. godine zaposlen je kao pijanista u Performing Arts School Dansforum u Goeteborgu u Švedskoj.

Njegov balet "Uspomene iz vrta" 2002. godine je premijerno izveden u Teatru Tir Na Nog u Goeteborgu. Od 2002. do 2007. godine sarađivao je s Poljskim institutom u Štokholmu, Rimu i Pragu, kao i švedskom crvkom u Berlinu, Nici, Parizu i Palma de Mallorci.

U umjetničkoj sezoni 2006/2007. bio je pijanist i dirigent hora Muzičkog teatra Rampa u Varšavi, bio je također pijanist Baleta Monte Carlo u Monaku. U 2008. godini bio je u žiriju Poljskog kompozitorskog konkursa za djecu i mlade u Stalowoj Woli. Od 2002. godine promovira poljsku muziku među udruženjima poljske dijaspore u cijeloj Europi.

Ulaznice se mogu rezervisati i kupiti u JU "Sarajevo art". Broj telefona je 033 216 – 167.