"Divina Commedia“
0

VIDEO / Kineski disident Ai Weiwei snimio heavy metal album

Klix.ba
Čuveni kineski disident Ai Weiwei, čiji umjetnički radovi se prikazuju širom svijeta, okrenuo se sasvim drugoj sferi umjetnosti i snimio heavy metal album. Album će izaći tokom narednog mjeseca.

Ai je napisao i otpjevao svaku od devet pjesama sa svog debi albuma "Divina Commedia“, nazvanog prema poemi talijanskog pjesnika Dantea Alighierija.

"Pjesme govore o trenutnoj političkoj situaciji“, izjavio je Ai za CNN.

Jedna od njih govori o Chenu Guangchengu, slijepom aktivisti koji je prošle godine pobjegao iz kućnog pritvora u Američku ambasadu u Pekingu.

Druga spominje Wanga Lijuna, šefa policije, koji je također potražio utočište kod američkih zvaničnika u Chengduu. Potez je razotkrio skandal u koji su bili umiješani i u kojem su osramoćeni kineski političar Bo Xilai i njegova supruga Gu Kailai, sada osuđena za ubistvo.

Ai je svjetskoj javnosti poznat po svojoj otvorenosti i provokativnosti te radu na čuvenom "Ptičijem gnijezdu“, stadionu u Pekingu izgrađenom za potrebe Olimpijskih igara 2008. godine.

Ovaj album ipak nije njegov prvi izlet u muzičke vode. Prošlog oktobra snimio je parodiju na korejski hit "Gangnam Style“, u kojem se ograničio uglavnom na ples.

Njegova odluka da proširi svoje djelovanje i na muziku proistekla je iz njegovog zatvaranja 2011. godine, kada su mu čuvari govorili da pjeva kako bi im brže prošlo vrijeme. Ai je zatvoren u aprilu, a u zatvoru je ostao 81 dan, tokom vladinog slamanja političkih aktivista. Bio je optužen za izbjegavanje plaćanja ogromne količine poreza, za šta Ai kaže da je namješteno.

Oslobođen je uz strogo ograničeno kretanje, a Vlada Kine još uvijek čuva njegov pasoš.