Spread The Venom Tour
0

Kataklysm u subotu u amfiteatru Doma mladih

Sarajevo-x.com
Sarajevo Metal Fest Promotions u saradnji sa BHxHC Bookingom ponosno predstavlja dešavanje koje neće lansirati, već katapultirati Sarajevo na metal mapu regiona – u amfiteatar Doma mladih u sklopu svjetske turneje "Spread The Venom Tour" stižu kanadske death metal legende, ambasadori bola - Kataklysm.

Osnovani početkom devedesetih u hladnoj Kanadi, Kataklysm je u zadnjih dvadeset godina krčio svoj put kroz metal svijet sjajnih albumima koje su raznim fazama odlikovali haotičnost, ali i melodija. Ovaj bend je iz godine u godinu napredovao sve više i više i iz početne faze koju si odlikovali elementi beskompromisne brzine i brutalnosti prešli su u drugu fazu gdje je prednost data melodiji, ali bez kompromisa po pitanju agresivnosti.

Od samih početaka i prvog album "Sorcery" iz 1995. godine, najveća evropska izdavačka kuća Nuclear Blast pružala im je krov nad glavom što dovoljno govori o njihovoj kvaliteti. Njihov death metal izraz sami članovi benda imenovali su kao northern hyperblast i ovaj naziv donekle objašnjava kakav je bend u pitanju, ali dok ih ne vidite i ne čujete uživo, nećete spoznati suštinu Kataklysma!

Kataklysm će na turneji "Spread The Venom World Tour 2011" bh. publici predstaviti svoj novi album “Heaven's Venom” koji je izdat od strane izdavačke kuće Nuclear Blast 2010. godine, ali i mnoge starije klasike koji su ih smjestili na tron svjetske death metal scene i učinili prepoznatljivim imenom kanadskog metala.

Amfiteatrom sarajevskog Doma mladih otrov će širiti i tri benda iz Belgije, Italije i Finske!

Belgijski Pestifer osnovali su blizanci Adrien i Phil. Dvojac koji čini ritam sekciju benda imao je samo jedan cilj - osnovati death metal bend, ali na puno mračnijim temeljima. Njihova muzika je preporučljiva za ljubitelje stare škole death metala, ali sam Pestifer nije toliko jednostavan - u sam zvuk inkorporirano je dosta progresivnih utjecaja, tako da ako volite staru školu metala, ali ne želite slušati jedne te iste riffove ukrug – poslušajte Pestifer!

Talijanski Karnak osnovao je Stefano Rumich 1993. godine koji je htio stvarati muziku inspirisan bendovima kakvi su Atheist, Pestilence, Deicide, Suffocation, Nile i Morbid Angel. I to se zaista čuje i osjeti u pjesmama Karnaka - beskompromisna brutalnost sa izuzetno naglašenom notom tehničkog pristupa sviranju death metala je sjajna kombinacija za ljubitelje gore navedenih muzičkih uzora Stefana Rumicha.

Iz Finske stiže sjajni Dead Shape Figure, bend koji je 2010. godine otkrio bolest Sv. Vida i ukomponirao je na sjajnom izdanju “Disease of St. Vitus”. Ovaj album u potpunosti predstavlja zvuk ovog finskog metal kvinteta. Njihov thrash'n'roll stil, kako ga sami karakterišu, natjerat će vas na ples – sve dok vam glava ne spadne sa ramena.

Koncert će se održati u amfiteatru sarajevskog Doma mladih, 21. maja 2011. godine. Ulaznice po cijeni od 20 KM možete nabaviti samo na dan koncerta na vratima kluba. Koncert počinje u 20.00 sati.