Muzika
67

Kako je Tomcraft rasplesao publiku u sarajevskoj Slogi

Klix.ba
(Foto: Tarik Rešidbegović/Klix.ba)
Tomas Brunker a.k.a. DJ Tomcraft sinoć je nastupio u klubu Cinemas Sloga Sarajevo.

Godine 1995. Tomcraft osniva izdavačku kuću "Kosmo Records" gdje iste godine objavljuje singl ploču "This is no House" koja se smatra klasikom u historiji elektronske muzike.

Godine 1998. PRO7 kanal koristi njegov singl "Power plant" kao trailer muziku za kultnu seriju X-Files. Sa singlom "Silence" 2000. godine bilježi veliki uspjeh i nalazi se među TOP20 najprodavanijih singlova u Njemačkoj. Već 2003. godine, Tomcraft dospjeva na sam vrh, No.1 prodajne liste u Engleskoj.

Tokom svoje dvadesetogodišnje karijere, Tomcraft je prošao kroz različite muzičke pravce, od trancea preko electro housea do progressive housea i techna. Široj javnosti poznat je po hitu "Loneliness", s kojim je 2002. godine, za samo nedjelju dana, dospio na mnoge svjetske top liste.

Uslijedili su hitovi "Prosac", "Overdose", "Tell Mummy" i brojni nastupi pred rekordnim brojem posjetilaca, što je bio slučaj na Love paradeu u Berlinu kada je zabavljao 1,3 miliona ljudi. Nastupao je i na prestižnim festivalima kao što su: MAYDAY, Energy, Nature One, Reincarnatoion.

Svoj posljednji album "20 years", Tomcraft je objavio u martu 2012. godine, a sa njega su se izdvojili hitovi "Noyz" i "Like a roller" i mnogi drugi.

Kroz vlastiti label "Great stuff recordings" pomaže mladim neafirmiranim umjetnicima/producentima na početku karijere.