Bez novca i uslova
0

VIDEO / Kabul Dreams - prvi i jedini rock bend u Afganistanu

Sarajevo-x.com
Kabul Dreams
Kabul Dreams
Bio je to decembar 2008. kada su trojica mladića iz Afganistana odlučila osnovati rock bend "Kabul Dreams" i svoje poruke na taj način odaslati svijetu. Sulaymon Qardash, Siddique Ahmad i Mujtaba Habibi tvrde da je njihova grupa prva i jedina rock and roll grupa u državi, piše BBC.

"Odlučili smo pokrenuti ovaj bend i pošto se to desilo u Kabulu, vjerovali smo da je Kabul Dreams dobar naziv", priča 19-godišnji vokal sličan Liamu Gallagheru iz britanskog benda Oasis. "Pravi nam je san svirati indie rock muziku u Afganistanu."

Nastupali su na festivalu bendova iz južne Azije, a odrasli uz Radiohead i Travis.

Političke trzavice koje su od devedesetih naovamo zahvatile njihovu zemlju primorale su sva tri mladića da prebjegnu u okolne države. U Uzbekistanu, Pakistanu i Iranu naslušali su se muzike sa zapada koja je na njih ostavila jak utjecaj.

"Pozitivna stvar u tome što smo bili van zemlje je ta što smo stekli šanse da učimo o drugim vrstama muzike i da vježbamo", kaže Ahmad, koji je ujedno i producent benda.

Iako se originalna afganistanska muzika izvodi na instrumentima poput rubaba i dombure, indie rock je ovdje novi žanr koji sluša sve više mladih.

"Pošto ovdje nemamo nikakve rock muzike, mladi slušaju domaće bendove i muziku susjednih zemalja poput Indije i Pakistana", objašnjava Ahmad. "Mi smo mislili kako je krajnje vrijeme da Afganistan ima vlastiti rock bend."

Grupa miješa afganistanske melodije sa rock and rollom, a ono što je još neobičnije - pjevaju na engleskom jeziku.

"Pošto nas trojica dolazimo iz različitih dijelova zemlje, govorimo različitim dijalektima. Zato smo pomislili kako bi bila dobra ideja pjevati na engleskom", nastavlja svoju priču Ahmad.

Bubnjar Habibi vjeruje da će bend lakše ostvariti međunarodni uspjeh ako se koriste jezikom poznatim skoro svuda. Ipak, prvo je potrebno da izdaju album.

S obzirom na zabrane okupljanja u Afganistanu, a samim tim i održavanja svirki, uz nepostojanje organizovane muzičke industrije i nedostatak novca, Kabul Dreams nema nimalo lak zadatak.

"Bendovi širom svijeta imaju brojne prilike i olakšice. Mi moramo sve sami. Snimili smo jedan spot, brinemo o svemu. Ovdje ne postoji produkcijska kuća kojoj možemo otići", žali se basista benda.