Muzika
139

Još jedna nezaboravna noć na Jazz Festu uz Hakona Kornsada i trio Avishaija Cohena

Klix.ba
(Foto: Jamin Brutus)
Sinoć su u okviru 18. Jazz Festa održana dva koncerta za koji su ulaznice već ranije bile rasprodane. Norevežanin Hakon Kornstad priredio je publici Jazz Festa nevjerovatno muzičko iskustvo.

Koristeći elektroniku, ovaj izuzetni tenor saksofonista i improvizator stvara zvučne pejzaže nevjerovatne ljepote. Kada se na to doda njegov glas i operske arije koje izvodi, dobije se samo djelimičan uvid u višestruku Kornstadovu talentiranost.

Publika je kao opčinjena slušala njegovo muziciranje, a koncert je kulminirao kada je Kornstad na bis izveo kompoziciju Dear Old Stockholm.

Nakon njega na sceni Jazz Festa u Bosanskom kulturnom centru ono što je publika doživjela ne može se opisati riječima. Trio Avishaija Cohena je spontano i uvjerljivo demonstrirao ogroman muzički potencijal koje klavirski trio uopće može ponuditi.

Zapanjujuće međusobno razumijevanje muzičara na sceni, kolektivne improvizacije i virtuoznost svakog ponaosob samo su neki od elemenata ovog jedinstvenog trija koji je publiku Jazz Festa podsjetio ne samo na neke od prethodnih noći ovog izdanja festivala već i na neke od najsjajnijih koncerata u 18 godina dugoj njegovoj historiji.

Oduševljenje publike je bilo ogromno, a Cohen se čak tri puta vraćao na bis dodajući svojim koncertom još jedan fragment u mozaiku ovogodišnjeg Jazz Festa, osiguravajući da upravo ovo izdanje bude jedno od najsjajnih i najboljih do sada.