Sjećanje na velikana
0

VIDEO / John Lennon bi danas slavio 71. rođendan

Sarajevo-x.com
John Lennon, veliki engleski muzičar, tekstopisac, gitarista i član najpopularnije grupe 20. stoljeća - Beatlesa, rođen je na današnji dan prije 71 godinu.

Muzički genije rođen je 9. oktobra 1940. u Liverpoolu. Još kao srednjoškolac kroz crtanje je počeo iskazivati svoju kreativnost, a nedugo nakon toga i muzički talenat.

Najprije je osnovao grupu The Quarrymen, a 1957. osniva The Beatlese, planetarno popularnu grupu koja, iako se raspala, 1970. i danas se smatra jednom od najpopularnijih u prošlom stoljeću.

Najpoznatije pjesme Johna Lennona su "Imagine" i "Give Peace a Chance", pjesme koje iskazuju njegovu ljubav prema miru i čovječanstvu i njegovu viziju boljeg i pravednijeg svijeta.

Lennonov život tragično je okončan 8. decembra 1980. Ispred njegove zgrade u New Yorku ubio ga je obožavatelj Mark David Chapman. Udovica Yoko Ono je Lennonov pepeo rasula po Central Parku u New Yorku.

Iako već 31 godinu nije tu njegove pjesme nastavljaju da žive i generacijama koje dolaze prenose poruku i ideje za koje se on borio.