Muzika
20

John B u Sarajevu 18. maja

Klix.ba
John B
John B
U petak, 18. maja, sa početkom u 22.30 sati, u prostoru Centra za mlade na Grbavici, asocijacija Kontra i British Council u BiH će u okviru projekta kreativne saradnje između BiH i Velike Britanije, predstaviti John B-ija, poznato ime engleske drum and bass scene.

Ovo je inače druga saradnja između asocijacije Kontra i British Councila. U 2004. godini realizirali su sličan projekat, pod nazivom Summer with UK beats, na kojem su gostovali britanski muzičari: Optiv, Optical, Matrix i Dave the Drummer, a u cilju predstavljanja i približavanja muzičke scene Velike Britanije publici Bosne i Hercegovine.

John B je istinska drum and bass legenda. Još kao 16-ogodišnjak je, na tek formiranoj dnb sceni, zajedno sa velikanima poput Ed Rush & Optical, Matrix, Dillinja, izdao prve trake. Iza sebe ima sedam albuma i bezbroj singlova i EP-ova. Spada u red super-producenata, a ono što ga izdvaja od ostalih je raznolikost i uspjeh u velikom broju žanrova, a neke od njih je i sam izmislio (npr. electrostep).

Od mračnog techstepa srednom 90-ih, do melodičnog i vokalnog liquid funka (Future Reference LP 2001), fuziranja electro i drum and bassa (Electrostep LP 2006) do mješavine dubstepa, drum and bass-a i trance muzike, a sa svojim zadnjim albumom Light Speed (2012.) John B. je potvrdio svoj status jednog od najboljih. Vlasnik je izdavačke kuće: Beta Recordings i subdivizije NuElectro, Tangent i Chihuahua

Jedan je od najcjenjenijih DJ-eva na sceni, a pored drum and bassa vrti i electro house. Poznat po ekscentricnom izgledu, obožavanju pripadnica ljepšeg spola i savršenim DJ setovima. Zadnji put je gostovao u prepunom klubu Labirint (2006.) i mnogi su nas kontaktirali sa upitima kad bi mogao ponovo doći u Sarajevo.

Lokalnu podršku na ovom događaju će pružiti Kontra DJz, dok će 3D mapping vizualizacije kreirati Repetitor VJ-z. Uz pomoć našeg sponzora, Burn energy drink, prvih 200 ljudi koji dodje na party dobija gratis limenku osvježavajućeg napitka Burn

U sklopu ovogodišnjeg projekta, na dan projekta, isti dan će se desiti i Audio production masterclass radionica sa predavačima John B & Billain u klubu So.ba (Patriotske lige, br. 30.).

Cilj ove radionice je doprinos razvoju domaće muzičke scene, te unaprijeđenje znanja i vještina u oblasti produkcije i izdavanja elektronske muzike.