Muzika
0

Jinxi u petak sviraju u sarajevskoj Slogi

Klix.ba
Popularni zagrebački bend Jinx, predvođen karizmatičnoj Yayjom, svira u petak u sarajevskom klubu Cinemas Sloga.

Jinxi su karijeru započeli pod imenom High Jinx, koncertom u zagrebačkom Saloonu u proljeće 1994. godine. Ime mijenjaju već naredne godine i postaju Jinxi. Zavidnu reputaciju su stekli energičnim nastupima.

Svoj najbolji album "Avantura počinje" Jinxi izdaju 2001. godine. Bend se uspješno probio na tržišta regije. Slava im je iste godine donijela i probleme. Yaya sve teže podnosi obaveze u bendu i polako se udaljava od ostalih članova. Neumorno nastupaju sve do februara 2002. godine nakon čega se razilaze. Yaya se posvetila slikarskoj karijeri, a preostali članovi benda sami primaju Porina za hit "Tamo gdje je sve po mom".

Do povratka Jinx-a na scenu dolazi nakon šest godina pauze i potpisivanja ugovora s Dallas Records, te izdavanjem novog albuma "Na zapadu" koji ih je opet vratio na sam vrh. Singlovi "Šmiramo", "Na čemu si ti" i "Na zapadu" zabilježili su ogroman broj emitiranja u čitavoj regiji čemu je pomogla i saradnja sa MTV-jem.

Krajem 2007. objavljen je prvi koncertni album grupe "Jinx Live" nakon čega su uzeli uzeli pauzu koja je trajala do objave singla "Da smo se voljeli manje". Spomenuta pjesma najavila je novi studijski album, kolekciju pjesama inspiriranih vremenom Velike depresije, nazvan "Diksilend". Osim promjena u bendu (na bas je došao Kruno Cvanciger, a brass sekciju pojačao je Ivan Kovačić Kova) sve ostalo je bilo po starom. Jinx su ušli među top 10 najemitiranijih grupa na domaćim radio stanicama, što je pratilo mnoštvo solo koncerata i festivalskih nastupa među kojima se ističu oni na Exitu i Lentu. "Diksilend" je, bez prisutnosti benda, osvojio i dva Porina i to za Pop album te za Najbolju izvedbu grupe s vokalom. Nakon "Da smo se voljeli manje" s albuma su skinuti singlovi "Na zub su me uzeli, mama" i "Čuvaj me, ne daj me", a krajem ožujka 2012. i posljednji "Klinci su u redu".

Koncert počinje u 21:30 sati. Cijena karata u preprodaji je 10 KM, a na dan koncerta 15 KM.