Muzika
0

Jazz Fest od 4.-9. novembra

Klix.ba
Od 4.-9. novembra održat će se 7. međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo 2003. Koncerti festivala održavat će se na četiri scene: Dom policije, Kamerni teatar 55, Coloseum Club i Jazz Club Jezz.

Preko 90 muzičara iz 22 zemlje predstavit će se bh. publici kroz 22 koncerta.

Ove godine po prvi put festival će predstaviti britanske muzičare Dune Recordsa: Denysa Baptista sa njegovim projektom Let Freedom Ring!; Soweta Kincha, dobitnika MOBO nagrade za najbolju jazz izvedbu u ovoj godini, te jazz pjevačicu Juliet Roberts.

Osim spomenutih, glavni program okupit će i imena poput Esbjörn Svensson Trija trenutno najveće jazz atrakcije u Evropi, Dhafera Youssefa i njegovog projekta Digital Prophecy, francuskog gitariste vijetnamskog porijekla Nguyêna Lêa ili njemačko-američke skupine Nilsa Wograma & Root 70, a za zatvaranje festivala planiran je nastup Tunižanina Anouara Brahema koji ponovno oživljava upotrebu ouda, tradicionalnog žičanog muzičkog instrumenta, u savremenom muzičkom stvaranju.

Ovogodišnji Jazz Fest predstavit će i domaće umjetnike čije je prisustvo na evropskoj jazz sceni proteklih godina itekako primjetno: pijanistu Bojana Zulfikarpašića i njegov Transpacifik Trio, te European Assembly Dejana Terzića.

Novina u odnosu na prethodne festivale jeste One, Two Stage koji će u Kamernom teatru 55 predstaviti sola i duete: bubnjara Hana Benninka, saksofonistu Carla Actisa Data, te braću Cristiana i Wolfganga Muthspiela, od kojih je posljednji prije nekoliko dana dobio European Jazz Prize kao najboljim jazz muzičar 2003. godine. Na ovoj sceni nastupit će i duo Xhaferi & Seferović.

U Coloseum Clubu za vrijeme trajanja 7. Jazz Festa Sarajevo 2003, na sceni će se smjenjivati Vasilić Nenad Balkan Band, Massimo Savić koji će u pratnji Matije Dedića izvoditi repertoar Johnnyja Hartmana, te španska skupina Gerarda Nuneza sa slavnom flamenko plesačicom Carmen Cortes. U Jazz Clubu Jezz, od šestog novembra posjetiocima festivala predstaviti će se Combinate i Ante Gelo Trio.

Više informacija: www.jazzfest.ba