Muzika
0

Jazz Fest: Na glavnoj sceni nastupaju brojne zvijezde

Sarajevo-x.com
U sklopu 9. internacionalnog muzičkog festivala Jazz Fest Sarajevo 2005, na osamnaest koncerata koji će se održavati na četiri festivalske scene nastupit će se umjetnici iz 13 zemalja. I ove godine Jazz Fest će u okviru glavnog programa predstaviti neke od najznačajnijih muzičara svjetske jazz scene.

Festival će prvog novembra otvoriti Charlie Haden's Liberation Music Orchestra koji će promovirati svoj aktuelni projekat ''Not In Our Name'' koji predstavlja muzički manifest nezadovoljstva koje osjeća veliki broj Amerikanaca zbog načina na koji trenutna vlast SAD-a vodi politiku kako na lokalnom tako i na globalnom nivou. Kao muzička izjava "Not In Our Name" je dirljiva i prelijepa kolekcija melodija isključivo američkih autora. U političkom smislu, legendarni basista i kompozitor Charlie Haden projektom izražava neslaganje sa aktuelnom politikom američke administracije ne odričući se pri tome vlastitog patriotizma.

Još jedan od, bez sumnje, značajnijih multiinstrumentalista našeg vremena Jack de Johnette predstavit će se na sceni Doma policije drugog dana festivala. Njegov kvartet čine Jerome Harris, Danilo Perez i John Patitucci, muzičari najvećeg formata čiji zajednički nastup odlikuju izuzetno grupno muziciranje i solo partije koje oduzimaju dah. Treći dan festivala rezerviran je za dva koncerta John Scofield Trija. Grupa koju okuplja ''gitarski heroj današnjice'', izvodi muziku koja utjelovljuje duh koji je održao jazz snažnim i organskim od svog rođenja.

"Glavni trubač svoje generacije" ili "majstor melodije", kako ga kritika voli nazivati – Tom Harrell nastupit će sa svojim kvintetom četvrtog novembra, dok će se istu večer predstaviti i kompozitor i trubač Jon Hassell sa svojim projektom Maarifa Street. Hassell je tvorac muzičkog stila koji sam opisuje kao "četvrti svijet" - misteriozni, jedinstveni muzički hibrid koji je istovremeno i drevan i digitalan, i komponiran i improviziran, i istočnjački i zapadnjački.

Mađarsko-norveško-italijansku grupu Snetberger-Andersen-Vinaccia Trio kritičari nazivaju amalgamom misticizma i životnog veselja, stazom snova i čistog smijeha, transa i plesa. Trio će nastupiti pretposljednjeg dana 9. Jazz Festa Sarajevo 2005, dok će program festivala na glavnoj sceni šestog novembra zatvoriti francuska grupa Magic Malik Orchestra. Njihove posljednje nastupe, mediji su opisivali kao uzbudljivu avanturu koja objedinjuje brojne stilova i žanrove.