Muzika
0

Jazz Fest: Jazz Jamaica otvara Groove Stage

Sarajevo-x.com
Koncertom britanske grupe Jazz Jamaica ove će godine biti najavljen Groove Stage koji će svojim punim programom biti predstavljen sljedeće godine na 10. Jazz Festu Sarajevo 2006, a namijenjen je svima koji na koncertima žele plesati.

Tako će se 5. novembra u 23.45 u Bosanskom kulturnom centru predstaviti dvanaestočlana muzička grupa koju je 1991. godine osnovao kontrabasista Gary Crosby. Nadahnut ritmovima tradicionalne muzike Jamajke i improvizacijom kao elementom jazza, Crosbyjeva zamisao je bila stvoriti stopostotnu fuziju ska, reggaea i jazza svirajući klasične i moderne jazz standarde uz jamajkanske narodne pjesme. Rezultat toga je Jazz Jamaica.

Od samog nastanka grupe, Crosby je okupljao brojne nadarene muzičare, omogućavajući Jazz Jamaici da proširi granice muzike koju sviraju. Zajedno, Crosby i njegovi muzičari, predstavljaju najbolje predstavnike ove jedinstvene muzičke fuzije poznate kao skazz, fuzije koju vole i cijene svi širom svijeta bez obriza na dob i boju.

Za Jazz Jamaicu muzička kritika tvrdi kako ih je nemoguće ne voljeti, kako «ne postoji publika koja je ostala nedirnuta njihovom izvedbom», te kako je riječ o najsavršenijem spoju jazza, ska i reggaea do sada.

Jazz Jamaica u svom aktuelnom projektu Motorcity Roots predstavlja repertoar kojeg čine Motown klasici Smokeya Robinsona, Berretta Stronga, Marvina Gayea i drugih autora koji su napisali neke od najpoznatijih i najljepših pjesama na svijetu.