Muzika
0

Jazz Fest: FLY - trio vrhunskih muzičara

Sarajevo-x.com
Na 10. Jazz Festu gostovat će i trio FLY. Početkom 21. stoljeća pojavljuju se ohrabrujuće naznake novog jazza koji, iako baziran na tradiciji, izražava mnogo širi pogled na evoluciju muzike uopšte. Jedan od primjera ovog fenomena je grupa FLY.

Trio čine bubnjar Jeff Ballard, basista Larry Grenadier i tenor saksofonista Mark Turner – trojica istaknutih muzičara nove generacije.

"FLY spaja različite muzičke elemente, tradicije i misterije," kaže Turner. "Raznovrsnost je prisutna ali ne i nametljiva. Trudimo se ono što želimo poručiti izraziti jasno, ali i pokazati kompleksnost na što jednostavniji način. Muzički rečeno, stvaramo kompozicije koje se mogu slušati na različite načine”.

Govoreći o svom albumu, Granadier kaže: „Sav materijal je snimljen uživo sa minimalnim dosnimavanjem instrumenata. Željeli smo da dobijemo što prirodniji zvuk, na ploči ima par nasnimljenih instrumenata uključujući kalimbu na jednoj kompoziciji, ali želja nam je uglavnom bila da zabilježimo zvuk i osjećaj koji imamo dok nastupamo uživo”.

Članovi trija posljednjih desetak godina nastupali su za najznačajnijim muzičarima našeg vremena, kao što su Chick Corea, Pat Matheny i Brad Mehldau. FLY će na 10. Jazz Festu Sarajevo 2006 nastupiti u okviru evropske turneje koja obuhvata 16 koncerata koje će održati od 21. oktobra do 7. novembra. Sarajevski koncert će održati petog novembra, nakon koncerta u Štokholmu, a dva dana kasnije nastupit će u Beču.

Posljednjeg dana Jazz Festa na Strange Fruits Stageu na kojem će svirati FLY, koncert će održati i Bojan Z u duetu sa Dhaferom Youssefom. Festival će istu večer na glavnoj sceni Bosanskog kulturnog centra zatvoriti The Grande Mothers Re:invented izvodeći muziku Franka Zappe.