Muzika
0

Jay-Z potpisuje najvredniji muzički ugovor ikada

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Hip-hop izvođač Jay-Z uskoro bi mogao potpisati ugovor sa kompanijom koja se bavi organizacijom koncerata, Live Nation. Ugovor u iznosu od 150 miliona američkih dolara bi bio najveći muzički ugovor ikad potpisan, navodi se u izvještaju časopisa New York Times.

Jay-Z je izjavio da planira napustiti dugogodišnju izdavačku kuću Def Jam zbog ugovora koji bi potpisao sa Live Nationom, a koji bi uključio finansiranje kako snimanja muzičkih albuma tako i turneja tokom sljedeće decenije.

Ugovor, koji bi trebao biti potpisan ove sedmice, je drugi poslije, ranije najavljenog, ovosedmičnog ugovora sa irskom grupom U2, prenosi Reuters.

Live Nation, koji je prije pet mjeseci potpisao ugovor u iznosu od 120 miliona američkih dolara sa pop pjevačicom Madonnom, proširio je model poslovanja kako bi razvio što dalekosežnije i dublje veze sa umjetnicima, mnogo značajnije od ranijeg finansiranja turneja nakon objavljivanja CD-a.

Kao i mnogi drugi izvođači i Jay-Z, poznat pod imenom Shawn Carter, zabilježio je pad prodaje albuma, ali se, s druge strane, uputio u druge poslovne izazove. Jedna od njih je prodaja pokrenute linije odjeće, Rocawear za nevjerovatnih 34 miliona američkih dolara u 2006. godini.

Javnosti je Jay-Z poznat kao jedan od najbogatijih hip-hop magnata i kao ljubavni partner R&B pjevačice Beyonce Knowles.