Ponovo zajedno u Sarajevu
0

FOTO+VIDEO / Jadranka Stojaković plačući potvrdila povratak u Sarajevo

Sarajevo-x.com/FENA
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
U prostorijama Bosanskog kulturnog centra danas je održana konferencija za medije povodom ponovnog susreta velike umjetnice Jadranke Stojaković, koja je nekoliko godina boravila u Japanu i Damira Imamovića, istaknutog mladog umjetnika koji se bavi sevdalinkom.

Umjetnici su se upoznali u Japanu. Imamović je, dok se još uvijek nije aktivno bavio muzikom, došao u Tokio kao student na umjetničku konferenciju UNESCO-a. Javio se Jadranki Stojaković i predstavio se kao sin njenog dragog prijatelja Nedžada Imamovića.

Tada nije spomenuo da se bavi muzikom da bi Jadranka sve to saznala preko interneta i nekih studenata koji su dolazili u Japan. Imamović kaže da joj nije imao hrabrosti sve to ispričati jer je bio početnik.

Nakon toga su se upoznali i počeli nastupati zajedno da bi prije pet godina održali koncert u Sarajevu u Domu OSBiH, kada se Imamović još uvijek probijao na muzičkoj sceni. Sada su ponovo zajedno, s tim da će ovaj koncert biti malo kraći zbog situacije u kojoj se nalazi Stojaković. Trenutno je bolesna i boravi u bolnici na liječenju.

"Meni je žao što neću duže pjevati, jer smo, inače, pravili duže koncerte. Međutim, zbog ove situacije u kojoj se nalazim, tačnije zbog kičme, ne smijem puno stajati na jednom mjestu, pa ćemo program podijeliti pola-pola i nastup će trajati kraće nego kada smo ranije nastupali skupa", rekla je Jadranka.

Stojaković je posebno istaknula da će na koncertu zasigurno biti odsvirane one nezaobilazne pjesme koje su ostavile traga u njoj i u publici, ne samo u njenoj generaciji nego i kod "mlađe raje".

"Pjesme kao što su 'Što te nema' i 'Sve smo mogli mi' gdje god da krenem mene prate. Upravo su me ove dvije pjesme izvele u svijet, počevši od Olimpijskih igara u Sarajevu pa do Japana", istakla je Stojaković.

Sa suzama u očima i velikim emocijama počela je govoriti o svom definitivnom povratku u rodni grad. Vidno potresena i pod dojmom snažnih emocija, kazala je da je predugo bila napolju, te da je to vrijeme obilježeno uspješnom kulturnom saradnjom Japana i Bosne i Hercegovine.

"Treba mi nekoliko mjeseci da se adaptiram i oporavim, još nije ustanovljena prava dijagnoza, ali ću ovih dana obaviti još nekoliko liječničkih pregleda", rekla je Stojaković.

Definitivno se vratila u Sarajevo, ali nema riješeno stambeno pitanje. Nada se uskorom rješenju tog problema, a do tada će boraviti po bolnicama na liječenju.

Njihov ponovni susret na koncertu u petak obogatit će i nastupi beogradskog basiste Ivana Mihajlovića i mladog sarajevskog saksofoniste Timura Sijarića.

Jadranka Stojaković počela svoju jedinstvenu muzičku karijeru u rodnom Sarajevu i ubrzo postala poznata na prostorima ex-Jugoslavije i šire.

Diplomirala je na Likovnoj akademiji u Sarajevu. Tokom kasnih 1970-ih počela je da se bavi obradom bosanskih sevdalinki i starih gradskih ljubavnih pjesama u novom muzičkom aranžmanu.

Prvi put kao solista nastupila je 1968. na festivalu "Mladi pjevaju proljeću", a slijede brojni nastupi u tadašnjim kultnim tv-emisijama, te brojne nagrade.

Prvi zvanični album "Svitanje", ne računajući kompilaciju "Putovanja", Jadranka Stojaković je snimila 1981. za sarajevski Diskoton.

Iako je kasnije snimila i druge albume, i dalje kao svoje najdraže izdvaja pesme "Čarobnjaci" i "Što te nema".

Od 1988. godine Jadranka živi u Japanu. Redovno nastupa i za firmu Toshiba snima svoje i kompozicije japanskih autora, ali i verzije pesama "Ðelem, đelem", "Kaleš bre, Anđo" i "Jovano, Jovanke" na japanskom.

Novi CD "Baby Universe" snimila je u Njemačkoj pjevajući na engleskom, japanskom. Na ploči su korišćeni etno elementi i instrumenti violina, saz, šamizen.

Damir Imamović, također, rođen je u Sarajevu. Unuk je legendarnog bh. interpretatora sevdalinke Zaima Imamovića i sin Nedžada Imamovića, s kojim je povremeno i nastupao.

Muzičar po zanimanju, profesor filozofije i sociologije po obrazovanju, Damir Imamović uglavnom nastupa solo, ali od 2006. godine nastupa i sa Damir Imamović Triom, koji pored njega čine i Edvin Hadžić (double bass) i Vanja Radoja (violina).

Način na koji Damir Imamović interpretira sevdalinku ispisuje novo poglavlje u historiji ovog muzičkog žanra.