Muzika
0

Izrael na Eurosong šalje političku pjesmu koja ismijava džihad i Iran

Sarajevo-x.com
Izraelci su odabrali pjesmu kojom se ismijavaju islamski teroristi za svog predstavnika na takmičenju za Eurosong 2007. Ipak, smatra se da će organizatori Eurosonga odbaciti ovu pjesmu i zabraniti njeno izvođenje na takmičenju.

Pjesmu "Push the Button" je komponovala izraelska grupa Teapacks, čiji su članovi izjavili da se raduju prilici da iskoriste međunarodno muzičko takmičenje da pošalju poruku svijetu u ime jevrejske države.

U pjesmi, članovi grupe odbacuju džihad i iranski nuklearni program, u fuziji repa, roka i folk muzike.

Pjevač ove grupe Kobi Oz je izjavio da je njegova grupa bila svjesna da će ova pjesma, koja je izvedena u tri jezika – engleskom, hebrejskom i francuskom – preći prihvatljiva načela takmičenja, ali je i naglasio da je pjesma izabrana većinom glasova izraelskih glasača. Prethodni izraelski predstavnici su uglavnom pjevali pjesme o miru i ljubavi.

Organizatori Eurosonga razmatraju da li da diskvalificiraju Teapacks sa takmičenja.

"Apsolutno je jasno da ovaj tip poruke nije prihvatljiv za Eurosong", izjavio je Kjell Ekholm, jedan od organizatora.

Ako bi pjesma "Push the Button" bila diskvalificirana, Izrael bi na Eurosong prijavio drugu pjesmu od Teapacksa. To je pjesma "Salaam Salami", koja ismijava koncept zemlja-za-mir, što je još jedna od aktuelnih tema u izraelsko-palestinskim odnosima.