Jablanica
0

Izgrađen spomenik Aljoši Buhi i Draženu Ričlu

Sarajevo-x.com
U Jablanici, na mjestu pogibije dvojice članova prve postave nekada popularnog sarajevskog benda Crvena jabuka, konačno je izgrađen spomenik kojim je obilježena tadašnja tragedija koja je odjeknula Jugoslavijom. 18.septembra, 1986. godine, putujući na nastup u Mostar, bend je doživio saobraćajnu nesreću u kojoj je basista Aljoša Buha odmah poginuo, a pjevač Dražen Ričl nakon par sedmica umire u bolnici.

Vozeći se u fići, Dražen Ričl, Aljoša Buha i Zlatko Arslanagić, iznenada su skrenuli u drugu kolovonzu traku i direktno se sudarili sa kamionom, zbog čega je jedan član benda odmah poginuo, drugi teško povrijeđen, dok je sa najlakšim povredama u smrskanom automobilu prošao Arslanagić, bilježe tadašnji novinski izvještači.

Nesreća je bila šok za cjelokupnu jugoslovensku javnost jer je mladi sarajevski bend brzo osvojio mnoga srca širom nekadašnje domovine, i sa svojim debitanskim albumom 'Crvena jabuka' dostigao tiraž od 160.000 primjeraka, plasirajući se odmah iza mega popularnog Plavog orkestra. Za svega šest mjeseci, Crvena jabuka je održala više od 100 koncerata, ne birajući mjesta za nastup.

Njihovi prvi hitovi mnogim generacijama ostali su urezani u lijepa sjećanja, a to su pjesme poput ' Neka se sanja', 'Dirlija', 'Bježi kišo s prozora'.

Nakon 23 godine, mermerni spomenik u obliku jabuke, na kojem su ispisani podaci o pogibiji članova Crvene jabuke, konačno je postavljen na mjestu stravične nesreće i od sada će biti podsjetnik kako na jedan veliki bend sarajevske rock škole, tako i na sretnija vremena u kojima je on nastao.

Posjetite blog fanova Crvene jabuke crvenajabuka86.blogger.ba.