Muzika
0

Istina o smrti Jima Morrisona?

Sarajevo-x.com
Oficijelna priča o smrti legendarnog pjevača i vođe grupe "The Doors" Jima Morrisona glasi ovako: Slavni Jim se 3. jula 1971., poslije posjete kinu iznenada razbolio, a iste noći, njegova djevojka Pamela pronašla ga je mrtvog u kupatilu u njihovom pariškom stanu. Od tada su kružile razne glasine oko misteriozne smrti pjevača, a sada slijedi sasvim nova verzija.

Bivši menadžer noćnog kluba "Rock and Roll Circus" u Parizu, Sam Bernett u svojoj novoj knjizi tvrdi da je Morrison umro u kupatilu njegovog noćnog kluba od prekomjerne doze heroina. Bernett u knjizi "The End: Jim Morrison" opisuje šok koji je doživio kada je pronašao Morrisonovo beživotno tijelo. Autor također vjeruje da su dvojica dilera Morrisonov leš vratili u njegov stan u Parizu te je tako nastala oficijelna verzija priče o smrti Jima Morrisona.

Bernett, koji je bio u svojim ranim dvadesetim godinama kada je Morrison umro, postao je slavna radijaska ličnost, pisac biografija i potpredsjednik Diseylanda u Parizu. Iako su ga godinama ispitivali o tajanstvenoj smrti Jima Morrisona, on je održao šutnju sve dok ga supruga nije nagovorila da napiše knjigu o tome i svijet upozna sa pravom istinom.

"Za mene su to veoma loša i bolna sjećanja", kazao je Bernett u razgovoru za AP.

Patrick Chauvel, fotograf i pisac često je dolazio u Samov noćni klub. On se sjeća da je u noći od 3. jula 1971. godine pomogao dvojici muškaraca koji su nosili onesvještenog Morrisona. "Mislim da je tada već bio mrtav", rekao je Chauvel.

Zvaničnik tužilaštva u Parizu smatra da slučaj o Morrisonovoj smrti neće biti ponovo otvoren zbog godina koje su od tada prošle.

Stephen Davis, autor knjige "Jim Morrison: Life, Death, Legend" kaže da ne namjerava prepravljati historiju zbog nove knjige o smrti Jima Morrisona. "Ja vjerujem da se on drogirao u klubu, ali mislim da nije umro tamo", smatra Davis.

Morrison se u Pariz doselio u martu 1971. godine i to u veoma teškom periodu svog života. Naime, godine 1969. optužen je da je na koncertu u Floridi pokazivao genitalije publici. Ove optužbe su privukle dosta negativnog publiciteta za bend pa su im koncerti masovno otkazivani.

Prema Bernettovim riječima, 3. jula 1971. godine Morrison je u društvu dvojice dilera koji su ga obezbjeđivali heroinom došao u klub. U jednom trenutku Bernett je primjetio da je Morrison nestao. Nekoliko trenutaka poslije toga potražio ga je u toaletu i tada je našao njegovo beživotno tijelo.

"Kada smo ga našli, doktor je kazao da je vjerovatno umro od predoziranja heroinom", objasnio je Sam.

Tada su dvojica dilera iznijeli Jimovo tijelo iz kluba i vratili ga u stan. Bernett kaže da je htio zvati policiju, ali da mu je vlasnik kluba naredio da šuti kako ne bi pravili skandal.

Morrisonova djevojka, Pamela Courson koja je umrla tri godine poslije, također od predoziranja, policiji je ispričala sasvim drugačiju priču. Ona je kazala da je sa Jimom bila u kinu, da su otišli u restoran na večeru te da su slušali muziku nakon čega je Jim i zaspao. Prema njenoj izjavi, Jim se probudio usred noći jer se nije osjećao najbolje i otišao u kupatilo. Pamela ga je nekoliko trenutaka kasnije pronašla mrtvog u kadi.

Jim Morrison je ukopan na groblju Pere Lachaise 7. jula 1971. godine. Autopsija nije nikada urađena.