Muzika
0

Irina & Storm i Maja Milinković u Domu mladih

Sarajevo-x.com
U okviru koncertnih promocija svojih najnovijih albuma, Irina & Storm –“Početak kraja” i Maja Milinković – “Začarani krug”, će 10. novembra nastupiti u sarajevskom Domu mladih.

Početci karijere Irine Kapetanović vezani su za grupu “Drugo stanje” iz Konjica kojoj se pridružuje 1997. godine. Sa ovim bendom snimila je dva albuma - “Tragač” i “Nemir”. Bend ima zapažene nastupe na "Baščaršijskim noćima" u Sarajevu gdje je bilo prisutno oko 40 000 ljudi, a kao gost nastupaju i na turneji "Bajaga i Instruktori" po BiH. Tokom 2000 godine radi zajedničku turneju sa “The Locals” iz San Francisca, a na poziv OSCE-a Irina snima pjesmu "Zgrabi svoju sreću" kojom propagiraju učešće mladih na izborima.

U sklopu promotivne turneje, Irina putuje i u Berlin na MTV gdje gostuje u emisiji poznate Anastasije. Nakon toga bend Drugo Stanje snima i drugi album pod imenom "Nemir" nakon čega dolazi do razlaza benda.

Godine 2002. Irina počinje rad sa bendom Irina&VI i iste godine izlazi album "A krv mi vri" i ima zapaženu koncertenu promociju po BiH, Hrvatskoj i SCG. Nakon toga, izdaju album "U rikvercu" čiji je autor Nedim Šarić– Šara, gitarista iz Mostara koji se na drugom albumu pridruzio bendu.

Irina&VI su zajedno održali oko 150 koncerata, dobili "Davorina" u kategoriji najboljeg novog benda, a Irina dva "Davorina" za najbolji ženski vokal, 2003. i 2004. godine. Dva puta je proglašena "Rock Kraljicom BiH" po izboru slušalaca Radio M.

U Bihaću 2004. i 2005. dobija nagradu "Rock pjevačica godine" na manifestaciji "Noć najboljih estradnih ličnosti i projekata regionalnih RTVBIH", Grand Prix nagradu na Drugom BH radijskom festivalu kao i mnoge druge pohvale i priznanja.

Irina 2005 godine počinje raditi sa svojim dugogodišnjim prijateljima iz Southern Storm-a i zajedno osnivaju bend Irina&Storm. Prvi koncert u toj postavi sviraju na festivalu "Rock Village" u Banatskom Sokocu nakon čega slijede i pripreme za novi album koji objavljuju u izdanju muzičke produkcije “Hayat” u ljeto ove godine, a najvljuju ga spotom pjesme “Tragovi prošlosti”.

Maja Milinković je rođena u Sarajevu gdje je završila osnovnu školu, srednju muzičku /kao đak generacije/, a sada je jedan od najboljih studenata na Muzičkoj akademiji /na trećoj godini u klasi profesorice klavira Mirjane Hrgas Papić/.

Sa debitantskim albumom “Začarani Krug " bilježi i prve uspjehe. Sa pjesmama "Zovem te" osvaja nagrade “Bihaćki festival”, “Genijalno” Prvi BHT Radijski-prva nagrada stručnog žirija- Hit godine radijski festival – Zenica, a pjesma “Da hodamo u snu”, drugi BHTradijski - nagrada stručnog žirija...

Za pjesme sa ovoga njenog solo prvijenca snimljeni su spotovi za : “Zovem te”, "Skini me”, “Opako” u produkciji TVHayat.

Krajem godine album “Začarani krug” će se pojaviti i na tržištu u Hrvatskoj.

U sarajevskom Domu mladih imat ćete priliku čuti i na dijelu vidjeti ove dvije pjevačice, osebujnih interpretacija i predstavnike nove bh. pop rok scene.