New York
0

Inspirativni koncert zvijezda u čast Nelsonu Mandeli

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Brojne ličnosti iz svijeta zabave i politike, uključujući francusku prvu damu Carlu Bruni, okupile su se u dvorani Radio City Music Hall u New Yorku na proslavi 91. rođendana Nelsona Mandele.

Koncert u čast ovom mirovnjaku održan u subotu navečer sadržavao je raznolike muzičke pravce i duete, od popa do disko i duhovne muzike, piše AP.

Brunijeva je pjevala u duetu sa pokretačem benda Eurythmics Daveom Stewartom, dok je njen suprug, predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy, sjedio u publici. Mandelin društveni aktivizam pozdravila je pjesmom Boba Dylana "Blowin' in the Wind", najavljujući je kao pjesmu koja još jednog poznatog aktiviste.

Svoj nastup otvorila je francuskom baladom koju je najavila riječima: "Ova nije dobra za ples, ali je dobra za sanjarenje."

Od početka koncerta i nastupa disko-kraljice Glorije Gaynor pa sve do izvedbi Stevea Wondera, publika je sve vrijeme bila na nogama.

Jedan od najmlađih učesnika bio je 22-godišnji Jesse McCartney koji je izveo svoj hit "How Do You Sleep?", dok je italijanski umjetnik Zucchero, koji se dosad pojavio na svakom koncertu čast Mandele, odlučio za "You Are So Beautiful".

Queen Latifah je pjevala "There's a Light", a publika ju je nagradila gromoglasnim aplauzom, a iako južnoafrički borac za slobodu nije bio u dvorani, njegovo prisustvo moglo se osjetiti i unutra, ali i van prostorije, piše AP.

Afrički umjetnici Suzanna Owiyo, Yvonne Chaka Chaka, te Sipho Mabuse, zajedno sa horom Soweto bili su jedan od najefektinijih dijelova ovog muzičkog događaja.

Među odličnim duetima istakli su se i kraljica soula Aretha Franklin sa Joshom Grobanom u pjesmi "You Raise Me Up". Nakon izvedbe Groban je publici priznao da mu je taj nastup bio "uzbuđenje života".

Alicia Keys i afrička pjevačica Angelique Kidjo izvele su "Afriku", a reperica Lil' Kim sa Cyndi Lauper ponudila novu verziju njene pjesme "Time After Time". Prije nastupa reperica je govorila koliko ju je Madela inspirisao, pošto je i sama bila u zatvoru.

Na prošlogodišnjem koncertu priređenom u londonskom Hyde Parku Mandela je bio prisutan, ali su mu sada doktori savjetovali da ne ide na daleka putovanja.