Muzika
38

Imenovan žiri za Eurosong 2016: Među bh. predstavnicima Ana Babić i Alma Čardžić

Piše: M. N.
Od 2009. godine o ishodu muzičkog takmičenja Eurosong osim milionske publike odlučuje i pet profesionalaca muzičke industrije iz svake zemlje učesnice.

BiH ove godine predstavljaju pjevačica Alma Čardžić (bivša zastupnica NSRzB u Fedralnom parlamentu), mladi kompozitor i muzički producent Đorđe Jovančić, pjevač Elvir Lilo Hadžijamaković (dječiji voditelj), muzički urednik Amir Misirlić i operska pjevačica Ana Babić (predsjedavajuća Skupštine KS).

Članovi žirija ocjenjuju vokalni kapacitet, performans na sceni, kompoziciju i originalnost pjesme, te impresiju cjelokupnog performansa predstavnika zemalja učesnica, osim za zemlju iz koje dolaze. Svaki član žirija glasa zasebno. Njihovo glasanje će biti nadgledano, a neovisni posmatrači Evropske unije emitera imaju pravo da im dođu u iznenadnu posjetu kako bi bili sigurni da se sve odvija prema Pravilniku Eurosonga.

Neki od uslova za članove žirija jesu da su stariji od 16 godina, da nisu bili u ovom žiriju u prethodne dvije godine, da su profesionalno usko vezani za muzičku industriju, da su državljani zemlje za koju su izabrani kao članovi, te da nisu na bilo koji način povezani sa pjesmama s kojima se takmičari predstavljaju ili sa takmičarima.

Prvi put će i žiri kao i publika davati ocjene od jedan do osam, te 10 i 12. Polufinalne večeri održat će se 10. i 12. maja, dok će veliko finale biti održano u subotu 14. maja s početkom u 21 sat.

Predstavnici BiH Dalal Midhat Talakić, Deen, Jala i Ana Rucner nastupaju pod rednim brojem 17 prve večeri.