Intervju
0

Igor Žerajić: Bez 'Crnog vina' mi je lakše

Sarajevo-x.com
Grupa Crno vino prije tri godine ostala je bez svoga vokala koji ju je proslavio – Igora Žerajića. Vjerovatno niko osim Igora neće znati izvoditi pjesmu 'Voljeti' koja je još uvijek u srcima mnogih. No, Igor je danas samostalni umjetnik koji povučeno i u miru priprema svoj prvi solo album. Prvi singl 'Odgovor' nagovještava nešto dobro, a Igor to obećava.

Razgovarao: Asim Bešlija

Igora Žerajića se sjećamo iz benda Crno vino čija je pjesma 'Voljeti' ostala kultni hit, ali Igor već nekoliko godina nije u bendu. Pretpostavljam da je bilo vrlo teško nakon zajedničkih godina otići i početi solo karijeru?

Da, otišao sam iz grupe krajem 2005. godine. S obzirom da sam kao Igor Žerajić bio na sceni i prije ulaska u grupu Crno vino, također za vrijeme boravka u Londonu, ova promjena mi nije predstavljala veliki problem. Bitno je samo koliko je čovjek siguran u sebe i vjeruje u ono što radi.

Šta Vas je najviše natjeralo, da tako kažemo, da napustite 'Crno vino'?

Tome je doprinijelo više stvari. A jedna od njih je to što su se naši umjetnički pravci počeli razilaziti. I shvatio sam da ne želim biti više dio svega toga.

Nakon napuštanja benda, doslovno Vas je veoma malo u javnosti i medijima. U posljednje tri godine objavili ste svega nekoliko singlova. Jedan od njih, 'Odgovor', vrlo je brzo osvojio publiku. Šta radite svih ovih godina?

Pjesma 'Odgovor' je označila početak solo karijere i dala mi jako dobar start. Nakon toga predstavio sam još tri singla, 'Karmin', 'Da je Bog d'o ranije', i 'Bašte bez ruža'. Trebalo je vremena da se te četiri pjesme predstave publici. U isto vrijeme rađene su i ostale pjesme za album.

U međuvremenu, imao sam i jednu saobraćajnu nezgodu koja me poprilično usporila u realizaciji albuma, ali sad je sve OK i idemo dalje.

Radite, dakle, na novom odnosno prvom solo albumu? S obzirom da priprema traje poprilično dugo, pretpostavljam da možemo očekivati nešto dobro?

Da.

Koliko Vam je sada teško, bez benda s kojim ste postali poznati, nastaviti solo karijeru? Da li Vas ljudi sada ikako mogu odvojiti od 'Crnog vina' i smjestiti u ovu novu, samostalnu ulogu?

Bez tog benda je mnogo lakše, obzirom na situaciju kakva je bila i zbog koje sam otišao. Prirodno je da publici treba izvjesno vrijeme da se navikne na promjenu. Ali vjerujem da to neće dugo trajati.

Nastupali ste na festivalima u BiH, Vaši singlovi su popularni na radio stanicama. Imate li još nekih angažmana mimo muzike ili ste u potpunosti posvećeni muzici?

Uz muziku bavim se fotografijom, grafičkim i web dizajnom. To je nešto što volim da radim, a kao freelance mogu da uklopim u primarnu aktivnost, a to je muzika.

Kako biste inače opisali uslove za rad muzičara ovdje, uzimajući u obzir opštu klimu, nedostatak novca, opreme i drugo?

Muzičarima u BiH je vrlo teško, s obzirom da je rock kultura zanemarena. A s druge, strane država ne pruža nikakvu potporu slobodnim umjetnicima, te smo prepušteni sami sebi da se borimo za egzistenciju i normalan rad.

U posljednje vrijeme domaća muzička scena, govoreći o pop-rock muzici, kao da je zamrla. Malo se objavljuje, malo svira. Dijelite li ovako mišljenje?

To je tačno. Izdavačke kuće favorizuju narodnu muziku i izvođače iz susjednih zemalja. A čini se da je nama iz Sarajeva lakše napraviti uspjeh u susjednim državama. To je žalosno, ali nadam se da će se situacija promijeniti nabolje.

Nakon nekih osam godina provedenih u Londonu, vratili ste u Sarajevo, čini mi se, 2002. godine. Kako danas živite i doživljavate Sarajevo, s obzirom da ste i dobar dio rata proveli ovdje?

Bio sam deset godina u Londonu i vratio sam se krajem 2004. godine. Promjene su očite u svakom pogledu. I znamo svi da Sarajevo neće nikada biti kao prije, nažalost. Što se mene tiče, okružen sam prijateljima, radnim kolegama. Kreirao sam svoj mikro svijet u kojem mogu da djelujem pozitivno.

I na kraju, hoćemo li Igora Žerajića uskoro moći slušati u Sarajevu ili drugim dijelovima BiH? I svakako pohvale za web site www.igorzerajic.com.

Naravno, album i jeste povod za to. I iskreno se nadam da ću ubrzo početi sa koncertima, nakon njegovog objavljivanja. Hvala vam na kontaktu i vidimo se uskoro na nekom od koncerata!