Koncert u Zetri
31

Iggy Pop dolazi u Sarajevo!

Sarajevo-x.com
Kontraverzni muzičar i suvremena živa ikona svjetske muzičke scene Iggy Pop dolazi u Sarajevo, potvrdila je za naš portal Alma Telibečirević, glasnogovornica firme Art Zone, koja je organizator koncerta.

Koncert kojim će "Iggy Pop & The Stooges" sarajevskoj publici predstaviti svoj posljednji studijski album "The Weirdness" desiće se 1. oktobra 2008. u olimpijskoj dvorani Zetra.

Biografija Iggyja Popa posjeduje snažan i neizmjeran utjecaj na popularnu kulturu koji se proteže od sedamdesetih godina prošlog vijeka do danas, nadimke poput "Kum panka" i "Spasitelj roka", nastup koji se dokumentuje, prepričava i kopira, karijeru koja traje decenijama, poštovanje kolega, kritičara i obožavalaca koji su lik i djelo "Gospodina Popa", kako ga naziva "New York Times", uzdigli gotovo do kulta.

“Stoogesi” pod tim nazivom počinju funkcionirati 1968. a u to je vrijeme Iggy već debelo ogrezao u opijatima, razmišljao o prelasku u “The Doorse” nakon Morrisonove smrti i općenito je nezadovoljan lošom prodajom njihova prvog albuma te raspušta bend.

David Bowie dolazi kao spas u zadnji čas i odlučuje Popu producirati cijeli album. Ziggy i Iggy na svjetlo dana izbacuju legendarni”Raw Power” (1973.). Godine 1976. Bowie ga poziva ga da mu se pridruži na “Station To Station” turneji. Kasnije zajedno žive u Berlinu i Bowie mu pomaže da napiše i producira svoja remek djela “The Idiot” i “Lust For Life”. Pop je imao sreću da se njegov "anđeo čuvar" Bowie ponovo našao pri ruci i na svoj fenomenalno uspješan album “Let's Dance” uvrstio njihov zajednički rad “China Girl” što je Popu kao autoru teksta donijelo ogromne tantijeme koji su mu omogućili da se pozabavi glumačkom karijerom (pojavljuje se kao glumac u nekim Jarmuschevim filmovima, Cry Baby, Tank Girl, Vrana itd…), i posebno značajno gostovanje u “Coffee & Cigarettes” nasuprot jednako genijalnom Tom Waitsu u jednoj od najboljih i najapsurdnijih muzičkih rasprava zabilježenih kamerom..

Devedesete donose potrebni hit album i oživljavaju karijeru. “Brick By Brick” njegov je prvi hit album s preko 500.000 prodanih primjeraka, surađuje s Bregovićem na soundtracku za “Arizona Dream”, a njegova “Lust For Life” ponovno postaje svjetski hit zahvaljujući kultnom “Trainspottingu”.

Iggy Pop je do sada objavio šest izdanja sa bendom "The Stooges", uključujući dva koncertna izdanja, jedan album sa Džemsom Vilijamsom i 14 solo albuma.

Sarajevska publika će po prvi put imati izuzetnu priliku da bude domaćin ovoj velikoj svjetskoj muzičkoj zvijezdi koja je definitivno obilježila svjetsku istoriju muzike.