Muzika
0

Iggy Pop and the Stooges sinoć na zagrebačkom Jarunu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nastup rock ikone Iggy Popa i njegove grupe The Stooges obilježio je posljednji dan najvećeg ovogodišnjeg hrvatskog spektakla na otvorenom Vip INmusic festivala, koji je u ponedjeljak i utorak, prema procjenama organizatora, posjetilo više od 12.000 ljudi.

Iggy and The Stooges na festival su došli u sklopu svoje međunarodne turneje, a na središnjem Vip Stageu izveli su hitove svoje 40-godišnje karijere koju je obilježilo pet klasika - albumi The Stooges, Fun Hose, Raw Power, Lust for Life i The Idiot. Kritičari ih opisuju kao muzičare koji su utjecali na mnoštvo novovalnih grupa diljem svijeta od početka sedamdesetih do danas.

Prije njih na istoj od četiri pozornice nastupili su Asian Dub Foundation, jedna od najvećih britanskih koncertnih atrakcija, od sredine devedesetih poznata posebno po svojim nastupima uživo.

Posjetitelji su mogli uživati i u svirci izuzetno cijenjene američke grupe Hold Steady, koju su kritičari proglasili "jednim od najboljih malih bendova na svijetu".

Iznenađenje večeri bio je američki 'osmerac' !!! (Chk Chk Chk). Na Nokia Stageu nastupio je, nakon što je ove godine gostovao na svim većim evropskim festivalima, a 2006. odsvirao turneju s Red Hot Chilli Peppersima.

Nedavno su objavili svoj treći album "Myth Lakes", a publiku su oduševili svojom kombinacijom ritmova i muzičkih stilova.

Na trećem, 'Radio 101 stageu' nastupio je jedan od najutjecajnijih klupskih i radio DJ-a Gilles Peterson, tvorac Acid jazza i autor BBC Radio One Worldwide showa u kojem redovito predstavlja umjetnike najrazličitijih žanrova.

Festival će završiti koncertom makedonskih trubača Orkestar Aguševi na Night stageu u ranim jutarnjim satima.