Muzika
0

I parkovi u znaku Evrovizije: Počela montaža bine u dvorani Stadthalle

Klix.ba
Iako je do takmičenja za pjesmu Evrovizije ostalo više od mjesec dana, iz Beča svakodnevno stižu vijesti o pripremama za najveći muzički show na svijetu.

U utorak, 7. aprila, počela je montaža velike evrovizijske pozornice. Više od 350 kamiona dopremit će 3.500 tona materijala za dvoranu Stadthalle, između ostalog 1.400 reflektora, 1.288 dijelova koji će formirati veliko oko na bini, 20 kilometara kabla i 26 kamera. Sigurnost gostiju je osnovni cilj ovog logističkog i konstrukcijskog poduhvata. Kako bečka Evrovizija nosi pečat ekološke manfiestacije, sav otpad nastao tokom montaže i demontaže biće razdvajan, odvojeno uklonjen na i po potrebi recikliran.

U znaku ekologije su prvi bečki parkovi u srijedu, 8. aprila, ukrašeni sa 150 Eurosong-figura i 10.000 srca s natpisom "12 points go to Vienna Parks". Zasađeno je 1.500 lijeha cvijeća iz kojih će za Evroviziju procvjetati preko milion cvjetova u žarkoj žutoj boji.

Austrijska radio-televizija ORF objavila je da će finale Evrovizije otvoriti slike iz cijele Austrije. Trenutno se u svih devet pokrajina snimaju prizori, a objavljeno je da će prvi kadar biti iz vrta dvorca Schönbrunn u kojem slavna Bečka filharmonija svira djela Mozarta i Beethovena. Kugla "ViennaSphere", kao jedan od simbola Evrovizije odavde nastavlja putovanje kroz cijelu Austriju. Svoj put završava lebdeći kroz krov Stadthalle.