Eurosong 2009.
0

I drugu sedmicu BiH vodi u anketi esctoday.com

Sarajevo-x.com
Drugu sedmicu zaredom pjesma predstavnica Bosne i Hercegovine na ovogodišnjem 54. takmičenju Eurosong nalazi se na prvom mjestu ankete koja se provodi na web stranici esctoday.com. Naša pjesma predstavnica jedina je kojoj je pošlo za rukom da se na prvom mjestu zadrži dvije uzastopne sedmice.

Pjesmu grupe Regina "Bistra voda" slijedi "The Highest Heights" - pjesma predstavnica Švicarske, koja je za sedam dana napredovala sa 10. na 2. mjesto.

Treća na listi ostala je norveška "Fairy Tale", a slijede je Estonija, Francuska i Španija. Finska i Velika Britanija uspjele su značajno napredovati u odnosu na prethodnu sedmicu, te se pjesma "It's My Time" sa 18. popela na 9. poziciju, a "Lose Control" sa 21. na 10.

Pjesma koja će u maju u Moskvi predstavljati Dansku dramatično je pala. Pjesma "Believe Again", koja je prošle sedmice zauzimala 4. mjesto ove je tek 19.

Naši susjedi nisu značajno mijenjali svoje pozicije. Crnogorci i dalje najbolje kotiraju na 20. mjestu, Slovenci su 22., Hrvatska 29., Srbija 38., a Makedonija 39.

Posljednje tri pjesme na listi od 42 predstavnika su one koje će izvesti Bjelorusija, Latvija i Češka Republika. Anketa je obuhvatila glasove koji su pristigli na esctoday.com do 30. marta 2009. u 19 sati.

Podsjećamo, izbor za Najbolju pjesmu Evrope ove godine održava se u Rusiji i to u okviru dvije polufinalne i jedne finalne večeri. Prvo polufinale bit će održano 12., drugo 14. maja, dok je veliko finale 15. maja.

Bosnu i Hercegovinu predstavlja grupa Regina koju čine Aleksandar Čović, Davor Ebner, Bojan Milićević i Denis Čabrić. Bend je posljednji album objavio 2006. pod nazivom "Sve mogu ja", a u julu 2007. gostovali su kao predgrupa slavnim "Rolling Stonesima" na koncertu u Budvi. U januaru ove godine izabrani su kao predstavnici naše zemlje na Eurosongu u Moskvi.