U finalu 25 zemalja
0

Hrvatska neočekivano u finalu Eurosonga

Sarajevo-x.com
Foto: Eurovision.tv
Foto: Eurovision.tv
Činjenica da su slabo kotirali na kladionicama nije spriječila mladog Igora Cukrova i Andreu Šušnjaru da slave u sinoćnjem drugom polufinalnom takmičenju za najbolju pjesmu Evrope. Duo iz Hrvatske iznenadio je sve svojim plasmanom u finale, čime će se u subotu navečer iz ovog dijela Evrope predstaviti Albanija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

Zemlje koje su i ove godine dokazale svoj uobičajeno dobar uspjeh su Ukrajina i Grčka. Pored njih, dalje je očekivano prošao i Azerbejdžan, što je drugi put da ova zemlja osigura put u finale. Hrvatska će se u velikom finalu naći peti put u šest godina, baš kao i Norveška. Moldaviji je u pet pokušaja to pošlo za rukom četiri puta.

Među najsretnijim svakako bi trebali biti Estonci kojima je ovo prvi put da su osigurali put dalje, tako da Andora ostaje jedina zemlja koja nikad nije prošla polufinalni krug takmičenja.

Albaniji i Danskoj posrećilo se četvrti put od 2004., a Litvaniji treći put u roku od šest godina.

Holandija je vjerovatno najnesretnija zemlja jer im je finale izmaklo već petu godinu zaredom. Blizu im je i Kipar kojem to nije pošlo za rukom četiri godine zaredom, a tu je i Slovenija, zemlja koja ne prelazi prvu stepenicu peti put u šest godina.

Irci, predstavnici zemlje s najviše pobjeda na Eurosongu, također idu kući. Nakon debija na Evroviziji od prije dvije godine i prošlogodišnje uloge domaćina, muzičari iz Srbije sa pjesmom "Cipela" nisu obezbjedili plasman u finale.

Ženski takmičari imali su mnogo više uspjeha sinoć u Moskvi. Sedam od deset novih finalista smatraju se "istočnim" zemljama, prema statistikama koje se baziraju na kulturološkim, a ne geografskim aspektima. Kad su u pitanju tri najjača glasačka bloka, samo jedna od tri zemlje bivše Jugoslavije plasirala se dalje u četvrtak navečer. Kad je u pitanju bivši sovjetski blok, pet od šest zemalja uspjelo je proći dalje. Obje nordijske zemlje također su se kvalifikovale, što u konačnici znači da će se svih pet tamošnjih država susresti u finalu, drugu godinu zaredom.

U subotu, 16. maja, od 21 sat po našem vremenu na BHT 1, BH radiju 1 i ispred BBI centra u Sarajevu uživo će biti prikazani nastupi 25 zemalja i to sljedećim redoslijedom:

  1. Litvanija
  2. Izrael
  3. Francuska
  1. Švedska
  2. Hrvatska
  3. Portugal
  4. Island
  5. Grčka
  6. Armenija
  7. Rusija
  8. Azerbejdžan 12. Bosna i Hercegovina
  9. Moldavija
  10. Malta
  1. Estonija
  2. Danska
  3. Njemačka
  4. Turska
  5. Albanija
  6. Norveška
  7. Ukrajina
  8. Rumunija
  9. Velika Britanija
  10. Finska
  11. Španija