Muzika
124

Hor Sejfullah predstavio spot za kasidu "Sumejje" posvećenu ženama i djeci stradalim u ratovima

Klix.ba
(Foto: Vehid Šišić)
Na platou pored Čaršijske džamije, na otvorenom stageu "Miris Lipe", u Konjicu, hor Sejfullah Konjic sinoć je premijerno prikazao videospot za kasidu "Sumejje".

Horu su se pridružili Berin & Fadil Buturović, Anida Šoljć i članovi hora "Hazreti Hamza", a zatim je na velikom platnu uslijedio video za novi singl "Sumejje", čiji tekst potpisuje Esad Bajić, a video je producirala "Felina visuals", koju vodi mladi umjetnik Benjamin Šehić.

"Sumejje je prva šehitkinja u islamu, heroina koja istrajava u borbi za ljudska prava i dostojanstvo žene, ona je nana Fata Orlović, ona je Srebreničanka koja ne da 'zaboravu', da ponovi prošlost. Njenu žrtvu i iskonsku ljudsku potrebu, da se bori za pravdu, svjedočeći istinu, objektivno, profesionalno na temelju činjenica, možemo vidjeti u podvizima i građanskoj hrabrosti, društveno angažitranih-javnih ličnosti, kao što su Nataša Kandić, Sonja Biserko, Tanja Fajon... Sumejje su naše majke, koje širom podivljalog svijeta, svakim danom vape i dove za minimum ljudskosti i dostojanstva.Pomolimo se za njih", kazao je Benjamin Mušinović iz hora "Sejfullah" Konjic

Esad Bajić, autor teksta je kazao da je kasida "Sumejje" posvećena stradanju žena i djece u strašnim ratovima koji se vode u Siriji, Iraku, Jemenu, Libiji, Palestini, progona muslimana u Mijanmaru i drugim mjestima širom svijeta kao i borbi naših srebreničkih, bosanskih majki za istinom o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici i drugima mjestima u Bosni i Hercegovini tokom agresije na našu zemlju 1992-1996.