Kompozitorka Zana Mesihović
0

"Hollywood je luda kuća"

Piše: Tatjana Sekulić
Pjesma kompozitorke Zane Mesihović 'If You're Wondering" za film 'The Lightkeepers' predložena je za prestižne nagrade Oskar i Zlatni Globus. Mostarka Zana, skoro godinu dana boravi u Hollywoodu gdje studira muziku i klavir, a iza sebe već ima saradnje s brojnim svjetski poznatim tekstopiscima i kompozitorima. Svoju priču o tome kako je uspjela preko trnja stići do zvijezda odlučila je podijeliti i sa čitateljima Sarajevo-x.com.

Zana se muzikom počela baviti još u petoj godini života. Pohađala je muzičku školu u Mostaru, te učila svirati klavir koji joj se tada činio kao veoma 'težak' instrument.

"Nisam voljela vježbati tako da sam uvijek pokušavala prekinuti pohađanje muzičke škole, no mama me je svaki put uspijevala izmoliti da nastavim, jer je čak i tada imala osjećaj da će mi to znanje biti potrebno. No, ono što me je zadržalo jeste rečenica moje profesorice koja mi je kazala kako ne moram postati pijanistica već mogu oformiti vlastiti rock bend", ispričala je Zana kroz smijeh.

Početkom rata u Bosni i Hercegovini Zana i njena porodica odlaze u Švedsku. No, Zana se i dalje nastavlja baviti muzikom, a tamo upoznaje i svog velikog učitelja, jazz pijanistu Stevena A. Garricka.

"U Švedskoj sam izdala dva EP-a za Universal i završila muzičku školu, a zatim pohađala i jednu godinu na Akademiji scenskih umjetnosti. Također, 1998. godine snimila sam s rođakom Farukom Kadićem, koji nažalost danas više nije s nama, pjesmu za 'Vaš šlager sezone' i plasirala se na šesto mjesto što je predstavljalo veliki događaj u mom životu", kazala je Mesihovićeva.

Zana se u Mostar vraća 2006. godine gdje pokušava nanovo izgraditi svoj život. Počinje raditi na koledžu United World kao muzički direktor i bilježi dobre rezultate, no, kako kaže, u BiH je veoma teško uspjeti.

"Bilo je tu dosta događanja: nastup na Mostar Blues Festu, Exitu u Novom Sadu, saradnja sa brojnim bh. i hrvatskim muzičarima ali, kao što svi znamo u BIH je veoma teško, skoro pa nemoguće, napraviti nešto u bilo kojoj oblasti, a pogotovo ako je u pitanju vrsta muzike koja nije ultra komercijalna", požalila se Zana.

Na nagovor sestre, koja studira modni balet na kalifornijskom Institutu, Zana odlučuje aplicirati za mjesto na Muzičkom institutu u Hollywoodu i veoma brzo dobija pozitivan odgovor.

"Tamo sam završila program za muzičku produkciju i sada studiram kompoziciju i opet - klavir. Nedavno sam shvatila da mi nije mjesto na tipičnoj radio pop sceni i odlučila da produbim svoje znanje. U svemu tome sam došla do spoznaje da sam na idealnom mjestu gdje se prave filmovi", kazala je Zana, koja je nedavno završila produkciju pjesme "If you're wondering, u kojoj bubnjeve svira legenda Harvey Mason.

Zana je surađivala sa brojnim svjetskim kompozitorima i tekstopiscima, ali i sa muzičarima sa naših prostora.

Na pitanje kako se snašla u Hollywoodu, Zana odgovara: "Hollywood je luda kuća!"

"Danas mi je drago što sam dospjela ovdje, jer da nisam bila bih još uvijek nezrela tinejdžerka", kazala je Mesihovićeva ističući da je za nju smisao muziciranja i stvaranja muzike samo u radu.

"Priznanja su samo veliki plus, kao i zarada. Muzika ne smije biti ovisna o jednom ili drugom. Inače tu prestaje muzika, a počinje biznis", kazala je već slavna bh. kompozitorka dodajući da se nada mirnom i meditivnom životu.

Kako je kazala za Sarajevo-x.com ona trenutno radi na novom materijalu sa više impresivnih imena, ali o tome će javnost upoznati 'kada bude vrijeme'.