Muzika
0

Holandski pjevač iz nacističkog doba vratio se na scenu

FENA
Holandski 104-godišnji kabaretski pjevač koji je svojevremeno nastupao u nacističkoj Njemačkoj održao je koncert u Holandiji prvi nakon četiri decenije. Protesti su izbili a policija je uvela jake mjere sigurnosti u dvorani u gradu Amersfortu gdje je Johannes Heesters nastupio, javio je BBC.

Iako Heesters insistira na tome da nikada nije podržavao nacističku politiku, on je nastupao za Adolfa Hitlera i obišao je koncentracioni logor Dachau.

Dopisnici javljaju da mu brojni Holanđani to nikada nisu oprostili.

"On je nastavio nastupati za nacistički režim, za Wermacht, i zaradio je milione", izjavio je Piet Schouten, predstavnik komiteta oformoljenog radi protesta protiv njegovog nastupa u subotu navečer.

"Imamo problem s tim u ime svih žrtava", izjavio je on nacionalnom servisu za emitiranje programa NOS.

Johannes Heesters, rođen kao Johan, počeo je karijeru u Amsterdamu u 1920-im i preselio se u Njemačku 1935., gdje je imao uspješnu karijeru.

Heesters nikada nije bio optužen da je nacistički propagandist, a saveznici su mu dopuštali da nastavi s nastupima nakon rata.

On je otjeran s pozornice u Amsterdamu kada je pokušao da se vrati na muzičku scenu u ranim 1960-im. Otada je nastupao u drugim zemljama, prije svih u Njemačkoj i Austriji.