"The Sound of Silence"
0

VIDEO / Hit Simona i Garfunkela čuvat će se u Kongresnoj biblioteci

Klix.ba
Čuvena pjesma Paula Simona i Arta Garfunkela, "The Sound of Silence", napisana nakon atentata na Johna F. Kennedyja naći će se među 25 zvučnih zapisa koji će se čuvati u Kongresnoj biblioteci u Washingtonu.

Samo nekoliko zvučnih zapisa iz 20. stoljeća ušlo je u Nacionalni registar zvučnih zapisa, zahvaljujući njihovom kulturološkom, umjetničkom i simboličkom značaju.

Na listi se našla i pjesma "The Sound of Silence" dua Simon i Garfunkel iz 1966. godine.

Garfunkel (71) je za Associated Press izjavio kako je oduševljen i polaskan što će njegov rad ući u Kongresnu biblioteku. Dodao je i kako je čitav taj album bio životna prekretnica za njega i Simona.

"Ima nešto fundamentalno privlačno u jednostavnosti tih redova", rekao je Garfunkel.

"Ova pjesma je uzela velikog značaja u američkoj kulturi, a takvu vrstu utjecaja biblioteka želi da sačuva kako bi slavila bogatstvo i različitost audio naslijeđa", rekao je James Billington, bibliotekar Kongresne biblioteke.

Snimak koji je pokupio najviše nominacija za ovu godinu je "The Dark Side of the Moon", grupe Pink Floyd, a bibliotekari kažu da je to primjer briljantne i inovativne produkcije u službi muzike.

Ostali zapisi uključuju album "South Pacific" i soundtrack filma "Saturday Night Fever", a selekcija se kreće u rasponu od 1918. do 1980. i predstavljaju gotovo svaku muzičku kategoriju.

Ranije ove godine, Kongresna biblioteka otkrila je svoj obimni plan da za pomoć bibliotekama i arhivima širom Amerike kako bi sačuvali zvučne zapise.

Što se Garfunkela tiče, on kaže da i dalje radi, piše pjesme i knjigu te pjeva. Radi na tome da vrati glas nakom zdravstvenih problema i jedva čeka da se vrati na pozornicu. Ne isključuje ni ponovni rad sa Simonom.

"Ko zna šta će budućnost donijeti. To je moj stari drugar, prvi prijatelj kojeg sam stekao u životu", rekao je Garfunkel.