Muzika
0

Hendrix proglašen najžešćim gitaristom svih vremena

Sarajevo-x.com
Britanski list Classic Rock proglasio je legendarnog Jimi Hedrixa "najžešćim gitaristom" svih vremena.

Hendrix, koji je svoju slavu stekao 60-tih godina, pobijedio je ispred Keitha Richardsa iz benda Rolling Stones, koji je zauzeo drugo mjesto i preminulog Stevie Ray Vaughana, koji se našao na trećem mjestu liste. Lista je formirana na osnovu ankete u kojoj su učestvovali čitaoci magazina, javio je BBC.

Hendrix, koji je umro 1970. godine, posjedovao je "razarajuću tehniku" i "promijenio je definiciju gitariste", izjavio je Scott Rowley, urednik magazina Classic Rock.

"Pjevači možda smatraju da su oni pravi kraljevi rock'n'rolla, ali naše istraživanje pokazuju da su gitaristi puno otkačeniji i talentiraniji, te su oni u stvari snaga koja pokreće muziku ka napretku", izjavio je Rowley.

Osim spomenutih gitarista, prvih deset mjesta još zauzimaju Jimmy Page, gitarista Led Zepellina; preminuli Dimebag Darrell, koji je svirao za heavy metal bendove Pantera i Damageplan; Tony Iommi iz Black Sabbatha; preminuli irski bluzer Rory Gallagher; Eddie Van Halen iz Van Halena; Chuck Berry i preminuli Kurt Cobain.