Muzika
103

Halka snimila prvi album

Klix.ba
U studiju Muzičkog centra Pavarotti, završeno je snimanje prvog albuma ansambla Halka.

Ansambl, kojeg čine pjevač Božo Vrećo, gitarista Dino Šukalo, basista Edvin Hadžić, pijanista i harmonikaš Adis Sirbubalo i perkusionista Anes Beglerbegović, od 2. do 5. maja u Mostaru je odsvirao repertoar koji je snimio Eric Bajramović, a producirao Edin Zubčević.

"Ansambl čine iskusni profesionalci koji su uživo odsvirali 13 odličnih pjesama. Želja nam je bila uraditi album bez nasnimavanja, dosnimavanja, editinga i sličnih produkcijskih postupaka, što je vrlo zahtjevno i ambiciozno, a u sve u namjeri da sačuvamo autentičnu ljepotu izvedbe i zvuk ansambla postignut već na probama”, kazao je Zubčević i dodao da će materijal krajem mjeseca biti miksan i masteriziran u Bauer studiju u Ludwigsburgu u Njemačkoj.

U ovom čuvenom studiju osnovanom prije više od 60 godina u kojem su snimali umjetnici poput Keitha Jarretta ili Tri tenora, izdavač albuma, produkcija Gramofon iz Sarajeva od 2006. godine snima, miksa i masterizira svoja izdanja.

"U daljnjem procesu produkcije pokušat ćemo sačuvati kvalitet koji je postignut kolektivnim muziciranjem. Halka je snimila sjajan album, i ostaje da na isti način dovedemo čitav proces do kraja. Samo će najbolje biti dovoljno dobro, imajući u vidu repertoar, umijeće i nadahnutu izvedbu ansambla”, naglasio je producent albuma.

Halkin prvijenac će, kao i prethodnih 29 izdanja Gramofona, biti štampan u Sonyju u Austriji. Objavljivanje i promocija CD-a su najavljeni za kraj juna, saopšteno je iz Gramofona.