Novi Sad
0

Grupa Zoster nastupa na glavnoj bini Exit festivala

Sarajevo-x.com
Na glavnoj Exit bini, osim već najavljenih izvođača nastupit će i mostarska grupa Zoster, te Grandmaster Flash, Fucked Up, Ebony Bones i Darkwood Dub.

Zoster, popularni bend iz Mostara, postoji od 2000. godine i svoj uspjeh jednim dijelom duguje autentičnim, često društveno angažovanim tekstovima. Njihov zvuk je mješavina žanrovskih uticaja regea, daba i džeza, ali nerijetko i mostarske izvorne muzike. Na stranici benda piše da oni vjeruju "da je rege prikladna muzika za ovaj turbulentni prostor, u kojem je čak i mala doza agresije previše, čak i ako se radi o muzici. Zbog toga, bend želi da prenese poruku tolerancije, mira, napretka, afirmacije i ljubavi naravno, ali želi i da edukuje tu i tamo". Zoster su vlasnici dva studijska albuma, „Ojužilo“ (2005.) i „Festival budala“ (2007.), a prošle godine nastupili su na Fusion bini. Ova petorka važi za izvrsnu koncertnu atrakciju, a pored vokala, gitara, basa i bubnjeva, zvuk Zostera začinjen je perkusijama i saksofonom.

Grandmaster Flash je hip hop DJ i producent koji je postavio temelje za sve što hip hop DJ može da uradi sa pločom danas, osim da je samo pušta. Ono što mi danas nazivamo disk džokejem, on je izmislio. U februaru je konačno izdao dugo očekivani novi album, pod nazivom "The Bridge - Concept Of A Culture". Na njemu gostuju imena poput Jumz, Afasi, Busta Rhymes, MC Supernatural, Snoop Dogg, Big Daddy Kane i Grandmaster Caz, a izdvajaju se singlovi "Swagger", "Bounce Back", "Tribute To The Breakdancer"... Sa svojim bendom, Grandmaster Flash and the Furious Five, stvorio je parametre za sve ono što ovladavanje zvukom može da znači. Njegove neprevaziđene DJ vještine i njegovi akrobatski nastupi - okretanje i zasjecanje vinila ručnim i nožnim prstima, laktovima i svakim predmetom koji mu se nađe pod rukom - ostavljaju vas bez teksta.

Fucked Up, koji na glavnoj bini nastupaju u petak, 10. jula, su neo-hardcore punk sastav o kojem se najviše priča danas. Dolaze iz Toronta, imaju tri gitare, basistkinju, opasnog bubnjara i ljudsku masu od pjevača pod imenom Pink Eyes. Na njihovoj dvanaestočasovnoj svirci u jednoj prodavnici u Njujorku gostovali su im Moby, Vampire Weekend i drugi, a Mos Def ih takođe pominje kao bitan bend.

  1. jula na glavnoj bini očekuje vas Ebony Bones. Ona je dio novog talasa ženskih autora plesne muzike sa stavom, engleski odgovor na Santigold, prijateljica sa Slits (prvom ženskom punk grupom). Njen debi album "Bones of My Bones" upravo izlazi, a donijeće vam snažan post punk / tropical zvuk.

Darkwood Dub veoma uspješno eksperimentišu sa elektro, pop, 'dub' i 'reggae' zvukom već 20 godina. Kada su se pojavili sa urbanim zvukom pobunjenog Beograda, pa i dugo poslije toga, bili su na ovim prostorima zaista nešto novo. Njihova muzika i tekstovi tjeraju publiku da misli dok pleše uz nježne zvuke basa i prepoznatljivi 'slide' zvuk gitare. Darkwood Dub su prošle jeseni za B92 objavili šesti album pod nazivom ”Jedinstvo”, koji sadrži deset pjesama snimljenih uživo u studiju Elektropionir u Beogradu.