25. aprila
0

Grupa St!llness u Sarajevu predstavlja novi album

Sarajevo-x.com
Vrlo dobar festival će u Kinu Bosna/1. maj 25. aprila od 20.30 sati ugostiti fantastični hrvatski bend Stillness, koji će premijerno predstaviti svoj novi album u BiH.

Historija ovog benda počinje 1998., kada su se Yuri i Papi (Papi više nije član benda) upoznali u jednoj od splitskih gimnazija i osnovali tvrdi hip-hop dvojac ST!llness.

Svoj prvi underground single “Fala” izbacili su početkom 2000. godine, a nedugo zatim snimljena je i kultna stvar “Zar se ovo život zove”. Yuri je 2003. pokrenuo kompilaciju "DevaSTacija" na kojoj su prisutni svi tadašnji hip-hop izvođači iz Splita (TBF, Dhirtee III Ratz, Nebu i Drugi, Renamed One, Rapresija, Defekt), te se na njoj Papi posljednji put pojavljuje kao član dueta.

Danas bend čine Yuri (teksotvi, vokal, semplovi), Vale (bubanj), Ante (gitara), Moco (bas), Dado (gitara), Kobi (perkusije) i Musa (sampler i midi), te Damir, tonac benda, koji je live zvuk ST!llnessa svojim umijećem doveo korak do savršenstva.

Krajem 2005. godine snimljen je prvi demo “Hologram Root”. Energičan i stilski zanimljiv live nastup bendu je priskrbio bazu fanova i doveo do potpisivanja ugovora sa jednom od vodećih izdavačkih kuća u Hrvatskoj Menart Records. Njihov debi album “Sve što znam o životu je… odabrao Đelo Hadžiselimović”, objavljen je u julu 2007. godine, pod producentskom palicom Shota i Erola iz Elementala.

Na neobičan naziv albuma tvrde da je najviše utjecalo njihovo obrazovanje i Đeline dokumentarne TV emisije koje su ih vrlo često pogađale. Osim toga, kažu da je ovaj album "zapis o individualnim i društvenim vrijednostima, gadostima i kretanjima“.

Na novom albumu, osim angažiranih punkersko socio-politički obojenih tekstova, koji su posebna tema za sebe, interesantni su i samplovi (posebno Titov govor pionirima u žestokoj i ironičnoj Senser pjesmi "Katarza" /...malo nas je 'al smo govna.../, te najava i odjava TV voditelja Miljenka Kokota).

Nakon što su prije dva mjeseca kao pregrupa TBF-u oduševili 9.000 ljudi u zagrebačkom Domu sportova, nema sumnje da će ST!llness i u Sarajevu s bine sručiti val energije svojstven samo njima, poručuju organizatori koncerta.