Muzika
1

Grupa "Sikter" na festivalu "Eurosonic" u Holandiji

FENA
Danas je u RTV domu održana konferencija za novinare povodom odlaska grupe "Sikter" u Holandiju na festival "Eurosonic".

Šef Redakcije muzičkog programa BH radija 1 Vesna Andree – Zaimović, direktorica BH radija 1 Senada Ćumurović i Enes Zlatar ispred grupe "Sikter", novinarima su saopštili da treću godinu zaredom BH radio 1 učestvuje u velikom evropskom festivalu "Eurosonic" u holandskom gradu Groningenu. Nakon Adija Lukovca, grupe "Dubioza kolektiv", ove godine će nastupiti grupa "Sikter". Njihov koncert zakazan je za petak, 13.januara u 20 sati.

Činjenica da se "Eurosonic" održava u sklopu seminara Noordeslag koji okuplja oko 1500 agenata, menadžera, bookera, autora, radijskih producenata, festivalskih urednika i ostalih sudionike muzičkog businessa, ovaj Festival čini i najvažnijim godišnjim showcase događajem. Preko 150 mladih grupa i solista koji će u tri dana nastupiti na 15 pozornica u gradu Groningenu ima priliku da neposredno ostvari kontakte sa predstavnicima branše.

Od dosadašnjih učesnika svakako treba izdvojiti imena kao što su Franz Ferdinand, Myslovitz, Soulwax, Young Gods, Sergent Garcia, Kings Of Convenience, Ojos de Brujo, Mando Diao, Junior Senior, The Beatsteaks…

Na ovogodišnjem CD-u "Sikter" je predstavljen zajedno sa 29 grupa. Treba naglasiti da, kada je prostor bivše SFRJ u pitanju, osim naše zemlje svog predstavnika ima još samo Slovenija.

Odlazak Siktera na festival Eurosonic u Groningenu organizira BH radio 1 kao dio Javnog RTV Servisa BiH. Neophodnu finansijsku pomoć pružili su Ministarstvo kulture, nauke, sporta i obrazovanja Kantona Sarajevo i BIHAMK-a te sarajevska diskografska kuća "Gramofon".