Muzika
27

"Gospođa Džeger": Bend Pappoemuo se vraća na scenu i predstavlja novi singl i spot

Klix.ba
Sa snimanja spota za pjesmu "Gospođa Džeger"
U subotu, 18. oktobra, u Pro Rock klubu Johnny u Sarajevu, sarajevski bend Pappoemuo pravi promociju novog singla pod nazivom "Gospođa Džeger".

Radi se o prvom singlu sarajevskog benda nakon nekoliko godina pauze, a kako kažu, u narednom period planiraju nova snimanja i promocije.

Autor muzike i teksta za pjesmu "Gospođa Džeger" je Emir Balić Bakke, a pjesma je snimljena u studiu Wood. Snimanje i miks je uradio Mak Kulenović, a mastering zvuka Deneb Pinjo u studiu 19trax.

Spot za pjesmu "Gospođa Džeger" je snimio i montirao Berin Tuzlić. Modeli u spotu su Inela Nogić i Ivana Lackanović. Styling modela je radila Ata Omerbašić, a za veliku pomoć pri osmišljavanju i organizaciji spota bend se posebno zahvaljuje Branku Vrdoljaku.

Nakon prikazivanja spota, Pappoemuo će održati i elektro-unplugged nastup.

Iako su Emir Balić i Berin Tuzlić i ranije svirali zajedno u raznim bendovima, bend Pappoemuo zvanično postoji od 2001. godine. Treći član originalne postave bio je basista Neven Redžić. Prvi singl "Dieselboy" su snimili iste te godine, a uskoro i drugi, "Zajedno".

Nakon perioda obilježenog brojnim nastupima širom BiH, 2003. godine snimaju prvi LP – "Selam Jesus DJ Nebo", a 2004, a nakon završetka rada na albumu dolazi do zasićenja i prestanka nastupa.

Tek 2008. godine Pappoemuo nastavljaju sa radom. Na mjesto Nevena Redžića dolazi Damir Sokolović, a u toku narednih nekoliko godina bend nastavlja koncertne aktivnosti, objavljuje snimak pjesme "Koža – Live in Mostar", te radi na drugom albumu "Iluminator". U ovom periodu i u nastojanju da se postigne, kako kažu, "post-grunge" zvuk, u bend dolazi još jedan gitarista. To je bio Jugo Emir, koji je sa Pappoemuo svirao na nekoliko koncerata u toku MusicLife turneje i na festivalu u Njemačkoj.

Godine 2011. zbog porodičnih obaveza Damir napušta bend, a tek 2012, nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja sa raznim ljudima, u bend dolazi Haris Ljumanović. Album "Iluminator" ostaje nezavršen, a bend u novoj postavi pokušava da izgradi novi zvuk. Nakon jedne sezone nastupa, Pappoemuo odlučuju da prestanu sa živim nastupima i da rade na materijalu za neki budući album.

Godine 2013. u bend dolazi klavijaturista Faruk Bavčić. U ovoj novoj fazi zvuk benda je, sa izuzetkom vokala i karakterističnog pristupa sviranju bubnja prilično promijenjen. Prva eksperimentalna pjesma je "PartyZan" koja je obavljena pod licencom Drumelody feat Bakke.

Emir Balić i Berin Tuzlić odlučuju da nastave rad pod imenom Pappoemuo, a sljedeća pjesma koja će biti objavljenja nosi naziv "Gospođa Džeger".