Muzika
387

Goraždanski bend Life and Death posvetio pjesmu imaginarnom prijatelju iz Sirije

Piše: E. A.
Prvi goraždanski heavy metal bend Life and Death snima svoj prvi album koji će imati 12 numera. Pravo su osvježenje na bh. metal sceni, osvajaju na prvo slušanje i vode na magični put metal muzike i snažnih emocija.

Haris Sijerčić, kompozitor, frontmen i idejni vođa benda Life and Death ostvario je dječački san.

"Nećete vjerovati, ali ideja za bend postoji još od tog čudnog dana, davne 2005. kada sam kao klinac, krijući od svih, odlučio novac od maturalne ekskurzije preusmjeriti na kupovinu gitare. Mislim, kao većina djece sa brdovitog Balkana, imao sam harmoniku, međutim, ja je nikad nisam želio svirati“, priča Haris za Klix.ba.

Ubrzo je otkrio talent za pisanje pjesama, a neprekidno komponovanje nastavilo se i tokom studija u Sarajevu. Po povratku u Goražde odlučio je oformiti bend svog života - "Life and Death". Nedostajali su samo članovi. Adnan Došlo je bez razmišljanja prihvatio ulogu bubnjara, priča mu se dopala, a onda se pridružio i Arnel Spirjan kao bassista. "Life and Death" je tako postao trio, kažu, spreman da vas osvoji iskrenim pristupom, ravno iz srca, uma i duše.

Trio jakih emocija

Haris i Arnel žive u Goraždu, a Adnan je student Master studija na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu. Iako je zauzet studijem, nađe vrijeme za bend.

"Dok je Haris bio na studiju, često sam nosio klavijature pa smo svirali kod njega. Uvijek mi je bilo fascinantno što je on tada imao mnogo gotovih pjesama koje su mene oduševile. Već tada je bilo jasno da treba početi nešto ozbiljnije. A kako su pjesme napisane za takav sastav instrumenata (bas, bubanj i gitara) bilo mi je jasno da trebam početi vježbati bubnjeve, jer sam oduvijek imao tu želju. Nekako je logično bilo da Arnel bude basist i imali smo postavu. Odmah smo shvatili da je to to. Kad dođem u Goražde preokupacija je bend“, ispričao je Adnan.

Svirali su na Festivalu prijateljstva, motorijadi, Elza festu u Goraždu, a često su bili podrška bendovima u Sarajevu.

"S Harisom sam zajedno išao u školu i uvijek smo željeli imati bend. On je završio fakultet, vratio se i tako je počelo. Dok je studirao već je imao skoro tri albuma. To je nekih 25 do 30 pjesama za koje je uradio sve, muziku, tekst, aranžman. Mi smo raja od davnina, a sviramo različite instrumente i odmah smo se skontali, uradili nekoliko proba i već bili spremni za svirku uživo“, priča Arnel Spirjan, basista u bendu.

Originalni mladi Goraždani svojom muzikom razbijaju stereotipe u vezi sa metal bendovima, ali i metal muzikom generalno. Njihove poruke pokazuju da u svijetu rock and rolla nema mjesta za rasizam, diskriminaciju i fanatizam bilo kojeg oblika.

Prošle godine su snimili prvi singl "The Reign Of Terror And Pain (The Word Of Hope To The Syrian People)", posvećen svim nedužnim žrtvama rata u Siriji.

"Neka vas pjesma podsjeća da je sloboda najdragocjenija i da je dužnost svih nas da pokažemo suosjećanje prema onima koji trenutno pate dok mi slobodno dišemo i imamo sve uslove ovog svijeta“, poručuje Haris Sijerčić.

Nada se da će pakao u Siriji što prije završiti.

"Mladi, stari i nemoćni ne smiju ispaštati zbog nekolicine fanatika koji se bore za svoje bolesne interese. Zaista jedna prepoznatljiva priča“, kaže Haris.

Pjesma i poruka nisu bez razloga, a inspiracija je ono što su i ovi mladići proživjeli u Bosni.

"Kao dijete koje je izašlo iz rata, tokom svojih prvih dodira s muzikom uvijek sam se pitao da li je neko mislio na nas dok smo mi patili, da li nam je posvetio riječ ili dvije dok je sretan pjevušio i uživao u slobodi. Otkrivši strašnu istinu da je svijet poprilično slijep na patnje drugih i drugačijih, odlučio sam da ja budem taj koji će posvetiti upravo takvu jednu pjesmu, i to svom imaginarnom prijatelju iz Sirije, koji će kad odraste biti ponosan kada vidi da je neko negdje daleko mislio i molio za njega, slao mu podršku i nadu da će preživjeti. Znate šta, i hoće, jer smo uz njih“, kaže Haris.

Više od pjesme je Harisova želja da potakne svijest svih onih koji su zaslijepljeni zlom, mržnjom i neznanjem koje je najveći naprijatelj čovječanstva.

"Danas su ljudi previše zaokupljeni materijalnim svijetom, a pored mišića vjerujte mi moramo 'bildati' i um, kao i duh. Jednostavno, moramo biti tu za druge i konačno shvatiti da ratovi i podjele nikuda ne vode sem u propast ovog društva. Pjesmu smo posvetili svim ljudima koji u srcu nose dobrotu, a koji trenutno proživljavaju teror i bol, bilo gdje da su na svijetu. Nije bitno koje boje kože bili, nacionalnosti ili vjerske pripadnosti, svi smo mi jedno“, naglašava ovaj mladić, zahvaljujući se za podršku svima koji su dio Life and Death ekipe na bilo koji način.

Primjer mladima

Bend se muzikom bori protiv bilo kojeg oblika diskriminacije, rasizma i fanatizma, nebitno jesu li žrtve tih pošasti stanovnici Sirije ili nekog drugog mjesta Planete Zemlje.

"U našem svijetu, svijetu heavy metala i slobode, stvarno nema mjesta za podjele i uvijek ćemo biti na strani čovjeka, svih onih koji se bore za prave ljudske vrijednosti. Sve što radimo je autorsko, jer toliko toga imamo za reći da je potpuno besmisleno izgovarati tuđe riječi i svirati tuđe tonove. Inspiracija je uvijek tu. Ljubav prema Majci prirodi i čovječanstvu uvijek će biti koncentrisana u muziku benda Life and Death, kaže Haris.

"Muzika je naš život oduvijek. Djelimo istu strast, iste emocije prema muzici, tako da ćemo i dalje živjeti svoj san i truditi se da budemo primjer klincima. Heavy metal je pozitivna energija, zajedništvo i jednakost za sve“, dodaje.

U julu je planirana i prva samostalna svirka u organizaciji "Sound by Zlays". Bit će održana 13. jula 2015. godine u klubu Kaktus, na platou sarajevske Skenderije. Dobra vijest za sve fanove je da su gosti na koncertu njihov dugogodišnji prijateljski švedski metal bend Sanctrum.

"Vidimo se u što većem broju da vam predstavimo naš osebujni autorski materijal“, poručili su iz benda.