Muzika
12

Gitarista grupe U2 The Edge prvi roker koji je svirao u Sikstinskoj kapeli

Klix.ba
Vodeći gitarista grupe U2 The Edge postao je prva rock zvijezda koja je zasvirala u Sikstinskoj kapeli u Vatikanu. Muzičar pravog imena David Evans svirao je unplugged kao podrška irskom horu mladih.

The Edge je pozvan da svira učesnicima konferencije o regenerativnoj medicini koja se održala u Vatikanu.

"Kada su me pitali da sviram u Sikstinskoj kapeli nisam znao šta da kažem jer obično zovu onog koji pjeva. Trebalo mi je najmanje 30 sekundi da pristanem", rekao je The Edge publici misleći na pjevača U2-a Bona.

Muzičar je svirao cover pjesme Leonarda Cohena "If It Be Your Will" i unplagged verziju pjesama grupe U2 "Yahweh", "Ordinary World" i "Walk On". Pjevao je uz pomoć irskog hora.

The Edge, kojem je otac prošli mjesec umro od raka, a kći mu se bori s leukemijom, u upravnom je odboru fondacije koja radi na prevenciji raka Angiogenesis Foundation.

Iako u publici nije bio papa Franjo, gitarista je imao priliku da ga upozna ranije tokom konferencije.

Vatikansku konferenciju o regenerativnoj medicini, kojoj se u petak obratio američki potpredsjednik Joe Biden, organizirala je američka fondacija Stem for Life, kako bi se razmijenile ideje i mogućnosti o korištenju matičnih stanica odraslih u liječenju rijetkih bolesti.