Muzika
19

Gitara Kurta Cobaina procijenjena na 140.000 dolara

Anadolija
Crno-bijela gitara "Fender Stratocaster" koju je koristio američki pjevač i gitarist sastava Nirvana Kurt Cobain na završnoj turneji te grupe, bit će data na aukciju.

Vrijednost gitare na kojoj je Cobain svirao na koncertu 16. februara 1994. godine u francuskom Rennesu procijenjena je na 140.000 američkih dolara, navodi britanska aukcijska kuća "Cooper Owen" u čijem je vlasništvu gitara.Gitara legendarnog umjetnika tako se pridružila nizu predmeta koji su pripadali Cobainu, a koji su na licitaciji posljednjih mjeseci.

Među stvarima je i Cobainov zeleni džemper koji je nosio u New Yorku na snimanju programa "MTV Unplugged", kao i pramen njegove kose.Cobain je osnovao grupu Nirvana 1985. godine. Nirvana je, sa Cobainom kao tekstopiscem, samo u Sjedinjenim Američkim Državama prodala više od 25 miliona albuma i više od 50 miliona u svijetu dostižući veliku popularnost. Ugledni muzički časopis "Rolling Stone" uvrstio je Nirvanu na 27. mjesto najvećih muzičkih umjetnika svih vremena, dok je Kurt Cobain proglašen za 12. najboljeg gitaristu svih vremena.

Cobain se posljednjih godina života borio sa ovisnošću o heroinu, bolestima i depresijom, njegovom slavom, te pritiskom medija na njega i njegovu ženu Courtney Love. Cobain je pronađen mrtav u svojoj kući u Seattleu 5. marta 1994. godine. Njegova smrt godinama je predmet rasprave dok je tadašnji policijski izvještaj tvrdio da je riječ o samoubistvu i da je Cobain pucao iz puške sebi u glavu.