Muzika
0

Gibonni apsolutni pobjednik ovogodišnjeg Porina

FENA
Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list
Na 14. dodjeli hrvatske diskografske nagrade "Porin" u Makarskoj, među nagradama u 40 kategorija, albumom godine proglašen je "Unca fibre" Zlatana Stipišića Gibonnija, u izdanju Dallas Recordsa, a pjesmom godine također Gibonnijev "Anđeo u tebi" s istog albuma.

Primajući nagradu, Gibonni je zahvalio svima koji su sudjelovali na izradi albuma, radio urednicima i svim ljudima koji su album i pjesme zavoljeli i u njima uživali.

Najboljim je albumom pop glazbe proglašen također Gibonijev "Unca fibre", a rock albumom "F. F." grupe Gustafi u izdanju Dancing Beara.

Producent "Unce fibre" Nikša Bratoš, zajedno s Gibonijem, osvojio je i Porina za najbolji aranžman za skladbu "Anđeo u tebi", te za najbolju produkciju albuma i najbolju snimku. Gibonni je Porina osvojio i u kategoriji vokalne suradnje i likovnog oblikovanja albuma.

Nagradu za najbolju mušku vokalnu izvedbu dobio je Massimo za izvedbu pjesme "Da mogu" s albuma "Vještina II" u izdanju Aquarius Recordsa. U ženskoj je kategoriji najboljim vokalom proglašena Tina Vukov za skladbu "Tuga dolazi" s albuma "Il treno per Genova" u izdanju Croatia Recordsa, a Tina Vukov osvojila je i nagradu za najboljeg novog izvođača godine.

Najboljim albumom klapske pjesme proglašen je album "Ne damo te pismo naša" raznih izvođača, producenta Mojmira Čačije u izdanju Scardone, a Kvartet Gubec dobio je Porina za najbolji folklorni album - za album "Ak' sem ti srčeko ranil".

Porina za najbolju izvedbu folklorne glazbe dobio je ansambl Lado za pjesmu "Kalvarija" s albuma "Puče moj" Ljube Stipišića Dalmate, a klapa Intrade s Marijom Husar i Ivanom Husar - Mlinac Porina je dobila za najbolju klapsku izvedbu pjesme "Moja jube" s albuma "20 godina klape Intrade".

Pjesma "U zemlju latinsku" Krešimira Magdića i Jakše Fiamenga, u izvedbi klape Dišpet s albuma "Rusulica", dobila je Porina za najbolju folklornu pjesmu.

Porini za životno djelo dodijeljeni su Dubravku Detoniju i Đeli Jusiću. Nagradu za poseban doprinos hrvatskoj glazbenoj industriji dobila je diskografska kuća Croatia Records, nekadašnji Jugoton, koja ove godine obilježava 60. godišnjicu osnutka.