Tri dive za Dan žena u Sarajevu
298

Gabi, Radojka i Tereza za 8. mart pjevaju u BKC-u

Klix.ba
Na Međunarodni dan žena 8. mart u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu publika će imati priliku da uživa u nastupu grupe Dive koju čine Gabi Novak, Radojka Šverko i Tereza Kesovija.
Turneja Diva započela je 13. oktobra 2011. godine koncertom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, a nastavljena je 2012. godinu u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Opatiji i Klovićevim dvorima u Zagrebu.

U sklopu turneje Tereza, Gabi i Radojka nastupile su u odabranim prostorima, pozorištima i koncertnim dvoranama, a do sada je njihove koncerte posjetilo preko 12.000 ljudi.

Praćene muzičkim sastavom kojim diriguje Ante Gele, u dva sata programa Dive izvode najveće hitove iz svojih iznimno bogatih programa, kao presjek njihovih karijera. Njihov sofisticiran program uz vrhunsku produkciju čini ovu turneju izuzetnim muzičkim i kulturnim događajem.

Projekt Dive svoje premijerno predstavljanje je imao 10. jula 2010. godine na Stradunu u sklopu otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara.

Tereza Kesovija, dobitnica Porina za životno djelo, jedina hrvatska izvođačica koja je čak četiri puta rasprodala koncerte u jednoj od najljepših dvorana na svijetu - pariskoj Olympiji, umjetnica je kojoj se cijeli svijet divi. Među najsretnije trenutke u životu ubraja čestitke velikog Charlija Chaplina za posebnu interpretaciju skladbe This is My Song iz filma Kontesa iz Hong Konga za koji je napisao muziku.

Gabi Novak je prva dama hrvatskog šlagera, velika muza i supruga Arsena Dedića. Otkako je krajem pedesetih u Zagrebu sudjelovala na jam sessionu s Louisom Armstrongom i pjevala s Kvartetom Boška Petrovića, do nastupa na jazz festivalima na Bledu i saradnji s Herbom Gellerom, Johnom Lewisom, Artom Farmerom, Garyjem Burtonom, Zagrebačkim Jazz Kvartetom i B.P. Conventionom (uključujući vokalnu verziju Prohasnike Intime), Gabi Novak uvijek je podsjećala kako je njen vokalni stil deriviran iz popularnog jazza na tragu Doris Day, Peggy Lee i Helen Merrill. Također je dobitnica nekoliko Porina, uključujući Porina za životno djelo.

Radojka Šverko, hrvatska pjevačka diva poznata je po raskošnom volumenu glasa, njegovoj boji i zapaženim nastupima na brojnim festivalskim nastupima u Hrvatskoj (Splitski festival, Zagrebfest, Melodije Istre i Kvarnera, Vaš šlager sezone) i inozemstvu. Na festivalu u Rio de Janeiru 1971. za izvedbu pjesme Svijet je moj, kompozitora Alfija Kabilja, dobiva priznanje The Most Outstanding Performance, čime postaje prva umjetnica koja je ovo priznanje dobila nakon glasovite Janis Joplin. Njen bogat opus je vrlo raznovrstan, te se sastoji od zabavne glazbe, šlagera, jazza, mjuzikala i filmske, te sakralne muzike. Dobitnica je Porina za najbolju žensku vokalnu izvedbu 1994. godine.

Koncert Diva koji će 8. marta biti održan u dvorani Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu s početkom u 21 sat predstavljat će svojevrsni muzički i scenski spektakl. Uz svjetlosne i zvučne efekte koncert Diva će biti prekrasno muzičko putovanje koje će sigurno oduševiti sarajevsku publiku.

Ulaznice za koncert Diva su u prodaji od 11. februara na prodajnim mjestima na na blagajni Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu. Cijena ulaznica u pretprodaji je 30 KM.