Muzika
243

Futavci snimili novi spot u Celtic pubu

Klix.ba
Sarajevski Futavci, nakon prošlogodišnjeg spota za pjesmu "Prva ljubavna pjesma", nije dugo čekao da fanovima ponudi novi materijal za gledanje, ovoga puta za jednu od najenergičnijih i najoriginalnijih pjesama sa ovog područja, “Irsku (cugersku)“.

Ovo je druga pjesma sa albuma prvijenca, "Socijalni rock" koja će biti ekranizovana.

Tekst pjesme iznosi svakodnevne društveno-socijalne probleme, kao što su nedostatak ljubavi među ljudima, besparica i nemogućnost osamostaljenja u surovom društvu kapitalističkog režima. Kao jedina svijetla tačka koja daje nadu u ljepši život, te nas može opustiti na trenutak, jeste pjevanje irskih "cugerskih" pjesama. Spot je sniman u sarajevskom Celtic Pubu, kako bi se što autentičnije prikazala atmosfera jednog irskog puba.

"Spot za pjesmu 'Irska (cugerska)' konceptualno predstavlja jedan dobar dernek sa članovima benda koji izvode navedenu pjesmu pred punim Celtic Pubom, u atmosferi koja ne bira društvene razlike među posjetiocima. Cilj video spota je da gledaocima ponudi dobru zabavu i da pokaže kako se i pored svih svakodnevnih problema, pojedinac ili grupa može opustiti, bar na kratko, uz neko pivo ili originalni irski whiskey Jameson. Svakako, pozivamo na odgovorno konzumiranje alkohola", izjavili su Futavci.

Direktori fotografije, Admir Švrakić i Faris Dobrača, za ovaj spot su izabrani po svojim dosadašnjim prebogatim CV-jevima, te zajedno čine jedan savršen dvojac operatera kamerom u BiH. Za režiju spota, snage su ujedinili diplomirani glumci Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Adnan Goro i Kemal Čebo, koji su napravili uspješnu saradnju i na prethodnom video spotu benda Futavci, "Prva ljubavna pjesma".