Muzika
2

Frenkie se vraća duetom sa Cap Oneom "Kroz vatre"

Klix.ba
Nakon što je sa albumom "Troyanac" pobrao mnoge pozitivne kritike, imao brojne nastupe, pa i pokupio pokoju nagradu, Frenkie se vraća sa novom pjesmom i videospotom.

Na pjesmi "Kroz vatre", koja govori o problemima mladih i odrastanju u BiH, Frenkiju su u pomoć priskočile mlade snage tuzlanskog hip hop pokreta. Tako na pjesmi pored Frenkoze možemo čuti talentovanog Cap Onea koji je, nakon svog prvog spota "Mrtva čaršija", postao jedan od vodećih glasova nove tuzlanske generacije, dok je za realizaciju videospota bila zadužena ekipa Salt and Flow.

Tuzlanska hip hop scena upravo zahvaljujući Salt and Flow ekipi, koja za cilj ima promociju mladih i neafirmisanih umjetnika, trenutno doživljava svojevrsno buđenje. Njihov trud i zalaganje su naravno prepoznali i Fmjam veterani te ubrzo pružili podršku. Tako "Kroz vatre" predstavlja spoj stare i nove škole i nagovještava jedno novo poglavlje iz grada soli.

"Drago mi je što se u mom gradu rađaju novi talenti koji će jednog dana preuzeti štafetu od nas. Dugo vremena je bilo tiho u Tuzli, ali vjerujem da sada dolaze bolji dani. Mario i Vedran, koji su osnovali projekat Salt and Flow, su učinili puno za nove klince i generalno mislim da su osmislili odličan način promocije. Oni sedmično objavljuju kratke videoklipove i tako novim MC-jima daju priliku da pokažu šta znaju, u biti skroz jednostavna, ali po meni genijalna ideja. Kada repaš uživo i ispred kamere odmah se vidi šta znaš, a to je uvijek bila esencija hip hop muzike. Također moram reći da su odradili odličan posao sa videospotom, te su sa Kolateralom, koji je zadužen za produkciju, oživjeli naš tekst. A Tarik (Cap One) je veliki potencijal. Slušajući njegove pjesme sam se uvjerio da ima puno dara, a na bini se snalazi kao riba u vodi!", izjavio je Frenkie.

Njegov mlađi kolega je poručio: "Svako ko prati rap scenu u BiH primijetio je da je Tuzla, kao nekadašnje žarište rapa u čitavoj regiji, malo 'ohladila'. Da li je to bila smjena generacija, ugušenost iskrivljenim trendovima i šundom, prepustit ćemo analitičarima da utvrde. Pjesma 'Kroz vatre' je priča iz srca. Najprostije rečeno, sa moje autorske tačke gledišta, ova pjesma je olakšavanje duše. Tema jeste 'poteška', ali nosi pozitivnu emociju koju će većina, ja se nadam, prepoznati. Da ne dužim više, reći ću samo da je vatra opet potpaljena i Tuzla ponovo počinje da gori (R.I.P. zgrada Vlade)!".