Muzika
970

Frenkie: Po pjesmi "Hajmo ih rušit" se može vidjeti koliko se ništa nije promjenilo

Piše: J. H.
Frenkie i DJ Soul
Frenkie i DJ Soul
Adnan Hamidović Frenkie, bh. reper koji iza sebe ima 12 najboljih mjeseci u karijeri, u razgovoru za portal Klix.ba otkriva zbog čega će pamtiti 2013. godinu, koliko je Edo Maajka utjecao na njegovu karijeru, o sukobima sa policijom, pjesmi "Hajmo ih rušit"...

Koliko često ideš u Bijeljinu i kakva su tvoja osjećanja prema tom gradu?

To je moj rodni grad iz kojeg sam otišao jako mlad, više je moj život na zapadu utjecao na moj razvitak i moju ličnost. Sa Bijeljinom danas nemam skoro nikakve veze, sva porodica mi je u Tuzli, tako da i nemam razloga da idem tamo.

Osim hip-hop/repa tvoja velika ljubav su i grafiti. Otkud ljubav za ovaj vid umjetnosti?

Može se reći da sam tako upao u cijelu priču. Počeo sam se baviti grafitima jer me privukao taj tajanstveni i, kako bi rekao, dupli život jednog crtača. Po danu si to što jesi, student, srednjoškolac a navečer si sa sprejem na ulicama. Grafiti su danas postali jako popularni i cijenjeni u svijetu. Na zapadu se izučavaju na fakultetima i spadaju pod zidnu umjetnost. Ja danas nisam više aktivan u tom segmentu, ali sam i dalje fan i jako poštujem ono što ti umjetnici rade. Oni su prema mom mišljenju posljednja avangarda, jer ne naplaćuju svoj rad, svako ga može besplatno vidjeti, ne izlažu u skupim, ušminkanim galerijama, a pri tome rizikuju puno.

Često si imao problema sa policijom zbog onoga čime se baviš i zastupaš. Jesi li ikad prenoćio u policiji?

Bio sam na sudu nekoliko puta i svaki put do sada je završilo u moju korist hvala Bogu.

Na tvom prvom Odličnom CD-u objavljena je pjesma "Hajmo ih rušit" sa Edom Maajkom koja je u to vrijeme postala svojevrsna himna revolucionara u BiH. Pjeva se na protestima, demonstracijama i ostalim vidovima izražavanja nezadovoljstva. Međutim, do danas oni kojima je pjesma posvećena nisu srušeni. Tačno, po toj pjesmi se može vidjeti koliko se malo, odnosno skoro ništa nije promjenilo. Ona je i danas aktuelna kao u vrijeme kada je izašla. Okupiraju nas isti problemi i priča se o istim stvarima. Kako sporo stvari kod nas idu najbolje pokazuje ovaj primjer Sejdić - Finci. Mi četiri godine slušamo političare kako taj zakon pokušavaju da usvoje. Četiri godine! Za četiri godine završiš fakultet, srednju školu, u mom komšiluku su napravili zgradu za manje vremena. Eto koliko su naši političari sposobni...

Koliko je Edo Maajka zaslužan za tvoj uspjeh u muzici?

Pa on i Soul su mi bili najveća pomoć. Da nije bilo Soula koji nas je pozvao da snimimo na njegovom radiju ne bih vjerovatno upoznao ni Edu. Njihovo mišljenje i danas poslušam i oni su prvi koju čuju nove pjesme. Tu su onda i nastupi sa Edom, a to je također bila velika pomoć i bitno iskustvo.

Da li je za vas mlađe repere Edo visoko postavio ljestvicu?

Sigurno, njegov prvjenac "Slušaj mater" nam je svima otvorio vrata, ali je svaki slijedeći od nas morao da bude približno dobar jer su ga svi uspoređivali sa Edom. Meni je drago da je prvi pravi bh. hip hop album ujedno i najjači klasik.

Upravo ste vas dvojica aktivnije pokrenuli lavinu zvanu hip-hop u BiH. Da li ste zadovoljni današnjom scenom i izvođačima?

Trenutno se nalazimo u zanimljivom periodu. U BiH se pojavilo puno novih, mladih MC-ja koji su odlični. Produkcija se dosta promijenila, ali to je valjda logična i očekivana promjena. Ne može sve da zvuči isto dvadeset godina. Mladi izvođači danas faktički i ne trebaju izdavača, uz pomoć društvenih mreža mogu sve da odrade sami. Tu je recimo Kontra iz Sarajeva koji nastupa sa mnom, on je moj Frenkie. U Tuzli imamo zanimljiv projekat koji se zove "Salt and flow" koji sedmično na Youtubeu predstavlja nova imena iz našeg grada, ako to niste provjerili preporučujem svima. Sve u svemu hip hop u BiH je zdrav i živ.

Da li si ti zadovoljan svojom karijerom. U relativnom kratkom periodu stigao si do vrha bh. hip-hop scene?

Jako sam zadovoljan i zahvalan. Često sa Soulom pričam o našoj raji i publici, imamo jako lojalne slušaoce koji nas maksimalno podržavaju. Ova posljednja akcija u vezi sa glasanjem za MTV me iznenadila, stvarno nisam očekivao da dobijem toliko ljubavi. Zato im još jednom veliko hvala!

Ova godina za tebe je bila najbolja. Održao si nekoliko koncerata širom svijeta, dobio si MTV nagradu i veoma žestokoj konkurenciji. Šta od Frenkija možemo očekivati naredne godine?

Trenutno radim na novom materijalu sa mojim drugom Billainom. Snimili smo nekoliko stvari i sada to dovršavamo. Nismo još odlučili kako ćemo to distribuirati, da li besplatno na netu ili neka druga varijanta, to ćemo još da dogovorimo. Uglavnom radi se dalje i bit će nove muzike u 2014.

Gdje sebe vidiš, recimo, za desetak godina?

U dvorištu svoje vikendice sa ženom i svoje dvije kćerke.

Da li bi učestvovao na Eurosongu?

Ne bih.

Da li bi mogao raditi kao političar?

Mislim da ne, ali bih mogao možda pomoći nekom političaru u vezi sa stvarima koje znam, naprimjer u vezi sa kulturom.

Slušaš li Halida, Tomu, Šabana..?

Halida i Tomu slušam, to su velikani.