Muzika
56

Frenkie, Jala i Sokol u žiriju Red Bull RapLike

Klix.ba
U toku su prijave za Red Bull RapLiku, takmičenje u freestyle repanju u kojem se takmičari u borbama jedan-na-jedan nadmeću u smišljanju rima na licu mjesta. A nastupe mladih bh. repera u Državnom finalu ocjenjivaće žiri u sastavu: Frenkie, Jala i Vedran Sokol.

Red Bull RapLika je takmičenje u hip hop improvizaciji, u kojem je cilj suparnika savladati vještinom baratanja riječima. Pobjednik je onaj ko osmisli duhovitije i inteligentnije rime "iz glave" i originalnije odgovori na protivnikove riječi. Riječ je o MC battleu (borbi MC-ijeva), nezaobilaznom dijelu hip hop kulture.

Prijave za takmičenje su otvorene do 11. maja, na web stranici www.redbullraplika.com. Način prijavljivanja je jednostavan: treba registrovati profil i potom na stranici web kamerom snimiti jednominutni video sa svojom rap improvizacijom.

Najbolja 32 od prijavljenih MC-ijeva dobiće poziv za učešće u Državnom finalu 4. juna, gdje će se boriti za laskavu titulu najboljeg bh. freestylera. A poznata su i tri člana žirija koji će na Državnom finalu ocjenjivati njihove nastupe: to su Frenkie, Jala i Vedran Sokol.

Popularni bh. reper Frenkie već je nekoliko puta bio član žirija i host na takmičenjima Red Bull MC Battle 2010, 2011 i 2012, tako da mu ova uloga neće biti nimalo nepoznata.

Jasmin Fazlić a.k.a. Jala Brat je definitivno reperska zvijezda u usponu. Blisko surađuje sa reperom Bubom Corellijem, a uskoro sa bh. Eurosong timom putuje u Stockholm, gdje će našu zemlju predstavljati na izboru za pjesmu Eurovizije.

Treći član žirija je Vedran Sokol, momak iz Osijeka koji stoji iza Rap Skillz – prve regionalne battle rap lige koja je umnogome doprinijela popularizaciji ovog segmenta hip hop kulture na ovim prostorima.

Ovaj trojac će u Državnom finalu Red Bull RapLike odlučivati o pobjednicima hip hop dvoboja i, naposljetku, o osvajaču naslova najboljeg.

Do tada, MC-ijevi svoje umijeće improvizacije mogu brusiti u online borbama na web stranici www.redbullraplika.com. Na ovoj stranici se mogu boriti "u četiri oka" sa drugim MC-ijevima bilo kada, a svakog ponedjeljka od 20 do 22 sata organizuju se i javni online turniri, u kojima pobjednike borbi biraju posjetitelji web stranice.

Sve informacije i prijave na www.redbullraplika.com. Najnovije vijesti i dešavanja možete pratiti na Facebook stranici takmičenja.