Muzika
102

Frenkie i Sarajevska filharmonija su se odlično uklopili: Zavirite na probu u Narodnom pozorištu

Piše: L. Č.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Tuzlanski reper Frenkie večeras nastupa u Narodnom pozorištu, gdje će uz pratnju Sarajevske filharmonije izvesti svoju pjesmu "Noćna smjena". Koncert pod nazivom "Večer tanga – od Rima do Buenos Airesa", održat će se uz goste iz Italije, dirigenta Gianlucu Marcina, te Marija Stefana Pietrodarchija, koji svira bandoneon.

Večerašnji je koncert dio projekta filmske i produkcijske TV kuće Pro.ba, koja s Frenkijem snima muzički dokumentarni film o hip hop muzici u Bosni i Hercegovini.

Prvo snimanje održano je danas u Sarajevu, a ekipa već u aprilu kreće na snimanje širom BiH, gdje će se u svakom gradu nalaziti sa ekipom hip hop muzičara, raditi priče s njima ili nastupati zajedno.

S Frenkijem u ovom projektu učestvuje i DJ Soul, te sarajevski reper Kontra i muzički producent Billain.

"Bit će to zanimljiv film, imamo puno ideja i pripremamo dosta iznenađenja poput ovog", otkrio nam je Frenkie.

Dodao je kako su se Sarajevska filharmonija i hop hop odlično uklopili.

"Nastojali smo naći muzičare s kojima još nisam radio i s kojima bih volio sarađivati. Razmišljajući o muzičkoj sceni u BiH odlučili smo se za filharmoniju, činilo nam se zanimljivo jer to niko nije očekivao", kazao je Frenkie za Klix.ba i dodao kako ima ogromno poštovanje prema filharmoniji.

"To su vrhunski muzičari, a ja sam urbani izvođač i plašio sam se kako će reagovati, imao sam veliku tremu jer je ovo veliki izazov za mene. No, nakon dvije probe smo se odlično uklopiti. Osjećaj je fantastičan i dobro zvuči", kazao nam je Frenkie.

Podsjećamo, Frenkie je tokom svoje karijere imao dodir sa pozorištem i filmom, a sada prvi put i sa klasičnom muzikom. Njegovom muzikom inspirisani su dokumentarni filmovi "Pismo" i "Granica", a radio je muziku i za predstavu "Mortal Kombajn" Dine Mustafića. Njegova pjesma "Soundtrack" našla se u holivudskom blockbusteru "The Incredible Hulk", a saradnja sa Damirom Imamovićem izrodila je pjesmu "Tebi", koja je jedna od rijetkih pjesama u kojima su kombinovani hip-hop i sevdah.