Muzika
33

Frenkie i Billain objavili #DNA i ponudili besplatno skidanje

Klix.ba
Frenkie i Billain ne prestaju nizati uspjehe. Nakon Frenkiejeve MTV nagrade za Best Adria Act 2013 i Billainovog proboja na britansku drum'n'bass scenu, ovaj super-dvojac udružio je snage i izdao EP pod nazivom #DNA.
Foto: Sulejman Omerbašić
Foto: Sulejman Omerbašić

I tek što je prije nekoliko dana ugledao svjetlo dana, njihov zajednički projekt već je izazvao veliku pažnju, ne samo kod nas i ne samo kod publike. Globalno poznata web-stranica RedBull.com objavila je priču o Frenkieju i ponudila #DNA za besplatan download.

Trenutno najbolji domaći MC i jedan od najboljih balkanskih producenata udružili su snage i objavili zajednički EP pod nazivom #DNA. Prijateljstvo i saradnja između Billaina i Frenkija traje već dugi niz godina. Još iz demo vremena su sa ostatkom Disciplinske Komisije snimili pjesmu "Burn the system" da bi se saradnja nastavila na prvom Frenkijevom albumu. Dugi niz godina njih dvojica važe za vodeće izvođače u svojim oblastima: Frenkie kao jedan od najuspješnijih balkanskih MC-ija, dok je Billain svojom produkcijom osvojio klubove Londona i mnogih drugih evropskih gradova. Upravo njegov posljednji single "Colossus" pobrao je odlične kritike te važi za veliki hit drum'n'bass muzike.

Frenkie i Billain (Foto: Sulejman Omerbašić)
Frenkie i Billain (Foto: Sulejman Omerbašić)

Njihov zajednički projekat #DNA donosi nam pet novih pjesama na kojima su ugostili Edu Maajku, Kontru i DJ Mrkija. Billainovi bombastični beatovi savršeno se uklapaju i nadopunjuju sa prodornim Frenkijevim glasom i već na prvo slušanje tjeraju vas na luđačko klimanje glavom. Naslovna pjesma #DNA, Uvijek anti, Gdje je ta bina i Uz zvuk sirene obećavaju da postanu prave koncertne himne, i vjerujemo da će upravo one kod publike izazvati najbrojnije reakcije. Dakle, ovaj EP možemo samo toplo preporučiti i za sve ljubitelje hip hop muzike ovo je "pod mus". Evo kako su Frenkie i Billain opisali ovaj projekat i zajednički rad.

"Hip hop pravac je jedan od mojih jačih korijena. Preko Capital city crewa, Dibidusa, Ede Maajke, Diyale i mnogih drugih taj pravac sam održavao na životu jer je bitan za lokalnu scenu kao što je i fondacija pod imenom Fmjam, tako da je saradnja sa Frenkijem bila samo pitanje vremena koje je potrebno za dobre projekte, a sastavili smo ga tako lako, kao da sarađujemo godinama. Posebno je osjetiti svevremenost na finesama kao naprimjer to što je moj beat za pjesmu "gdje je ta bina" iz 2004. godine i nakon deset godina beat još uvijek zvuči novo i aktuelno. Mislim da smo dosegli visinu zadatka", izjavio je Billi.

Frenkie i Billain (Foto: Sulejman Omerbašić)
Frenkie i Billain (Foto: Sulejman Omerbašić)

"U naslovnoj pjesmi smo, kao što samo ime kaže, pokušali na slikovit način ispričati naš životni put, kako smo sazreli i kako smo otkrili ljubav prema muzici. Billain je ovu poruku podvukao mračnim i tajnovitim beatom kroz koji su prepleteni zvukovi Istoka. Ona je dakle uvod u EP, dok u pjesmama koje slijede poslije nje, ide klasično rokanje! Nismo imali neki specijalni koncept, htjeli smo da se vratimo našim korijenima, odnosno našoj DNA i raditi ono što najviše volimo, a to je hip hop muzika. A nekada to zna biti najbolji koncept. Sve pjesme smo snimili bukvalno za par sati i mislim da se ta spontanost osjeti. Vjerujem da će ih ljudi zavoljeti na prvo slušanje i mislim da će ove pjesme pogotovo na koncertima izazvati pravi kaos. Na prvo slušanje pjesma ne zvuči kao tipični Frenkie niti kao tipični Billain, nego smo zajedno otvorili jedna nova vrata. Billain je luđak i upravo njegov uspjeh u Engleskoj govori o kakvom se ovdje umjetniku radi. Kada je počeo da miksa pjesme i poslao mi prve verzije, rekao sam mu da se bojim da nakon ovog projekta neću htjeti da radim ni sa jednim drugim producentom. I fakat je nevjerovatno kako se kontamo i razumijemo na prvu. Bili je veliki muzičar i ozbiljan profesionalac. Svi koji vole rap, moraju poslušati naš EP, jer ovo nije zajebancija drugovi!", izjavio je Frenkie.

Frenkie i Billain (Foto: Sulejman Omerbašić)
Frenkie i Billain (Foto: Sulejman Omerbašić)

Pročitajte kako je RedBull.com donio Frenkiejev portet i besplatno downloadujte njegov i Billainov #DNA na ovom linku.