Muzika
0

Franz Ferdinand sviraju u Sarajevu

Klix.ba
Kako prenosi INFO Online, postoji mogućnost da trenutno možda "najvrući" bend na svijetu, Franz Ferdinand, održi koncert u Sarajevu!

Koncert bi se na neimenovanoj lokaciji trebao održati na dan ubistva austrougarskog nadvojvode 28. juna, a na adresi http://www.franzferdinand.org/gigs, kao i na oficijelnom sajtu benda (u sekciji live), pored tog datuma stoji Sarajevo, TBC (to be confirmed), odnosno da koncert još nije potvrđen.

Franz Ferdinand škotski su bend nastao u proljeće 2003. godine, a već godinu dana poslije, nakon izdavanja istoimenog debi albuma za Domino records, postaju istinske medijske zvijezde, kako top ljestvica (2 singla u britanskom Top 3) tako i specijaliziranih muzičkih magazina. "Britanski odgovor na Interpol", kako ih nazivaju kritičari, svoju je inspiraciju pronašao u ostavštini post-punk heroja Gang Of Four i Joy Division, ne libeći se dodati joj svoj osobni pečat, zbog koga su ponajviše toliko cijenjeni. U svojim pjesmama koriste i motive proizašle iz njihovog imena – koga su si btw. nadili iz zajebancije i zato jer su htjeli da ime njihovog benda zvuči važno – pa tako ćete nerijetko čuti spominjanje Gavrila Principa, Franzove supruge Sophie ili tek aluzije na taj nemili događaj s početka vijeka koji je umnogome promijenio tok historije.

Recenziju njihovog prvog albuma mogli ste pročitati – a gdje drugo nego na INFO Online rubrici – Muzika na struju.

Ako se kojim slučajem potvrdi da Franz Ferdinand uistinu dolaze u Sarajevo biće to najveći rock koncert u bosanskoj prijestolnici još od famozne '97, Koševa i Bono-a i kompanije.

O svim daljim dešavanjima u vezi ovoga bićete blagovremeno obaviješteni na IOL/muzika.