Klub Cinemas
0

Francuski dub velikani "Zenzile" u srijedu u Sarajevu

FENA
Poslije nastupa u Banjoj Luci, Tuzli i Mostaru, francuski dub velikani "Zenzile" će u srijedu, 23. marta, nastupiti i u sarajevskom klubu Cinemas, bivši club "Sloga", uz podršku lokalnog Monodreada.

Bend Zenzile dolazi iz francuskog grada Angersa i od početka se zabavljao miješanjem osnovnih muzičkih uticaja (post punk, dub, folk, soft rock, soul jazz), saopćili su danas organizatori ovog nastupa.

Ime su posudili od južnoafričkog pjesnika i anti-apartheid aktiviste, a ono u prijevodu znači 'dijete Afrike', čime su htjeli da unesu svojevrsnu parolu unutar francuskog dub pokreta.

"Zenzile" je uvijek bio 'šamar' establišmentu odgovornom za sve loše stvari koje nas okružuju u društvu, te se u mnogim pjesmama obrušavaju na politiku i političare koji ne mare za ljudska prava i živote svojih sugrađana.

Od početka "Zenzile" je činio jednostavni kvintet kvalitetnih muzičara koji se nisu previše oslanjali na klasične dub-efekte premda su ubrzo uvršteni u žanr elektro-dub muzike.

Bend je uvijek sarađivao sa izvanrednim vokalistima, među kojima su Jean Gomisa, David Aldermana i Jamiku Ajalon, za koju se čak može reći da je šesti član sastava i koja će se pridružiti bendu na ovoj kratkoj balkanskoj turneji.

U osam godina, koliko postoje, snimili su četiri albuma s prvobitnom etiketom, te je zatim napustili i izdali još pet albuma u četiri godine za razne izdavače čime postaju jedan od najbitnijih evropskih dub bendova.

Ova turneja benda "Zenzile" u sklopu je projekta Frankofonija, te se svi nastupi odvijaju pod sponzorstvom i organizacijom Francuskog Instituta BiH, te lokalnim partnerima Udruženjem "Tuzla Uživo" i BHHC Bookingom.